donderdag 9 maart 2017

De Bruine Klauwier

Op 19 februari werd er een Bruine Klauwier gezien in het Timor park te Den Helder. Het was pas de tweede maal dat deze soort in Nederland werd gezien, de eerste was in 2014 in Gelderland.
De Bruine Klauwier komt normaal gesproken in AziĆ« voor en overwinterd in Zuidoost-AziĆ«.
Je vraagt je dan ook af hoe het toch mogelijk is dat deze voor Nederland zeer zeldzame Klauwier terecht komt in een park te Den Helder. Na te hebben zitten twijfelen of ik er heen zou gaan (Den Helder is toch niet naast de deur), hielp het slechte weer ook niet mee. Maar zelfs een zware storm joeg de Bruine Klauwier niet uit het park, en aangezien het misschien weer jaren kan duren voor deze soort weer wordt gezien, toch maar toen er eindelijk een vrijwel droge dag was voorspeld een autorit samen met Rob en Loes naar Den Helder gemaakt.

Bruine Klauwier - Lanius cristatus - Den Helder

Als we aankomen bij het Timorpark zien we al een aantal vogelfotografen staan, Kijk dat scheelt dus weer zoeken, daar moeten we zijn. En de Bruine Klauwier laat zich meteen zien, de vogel zit in een boom op de uitkijk te speuren naar een prooi.

Bruine Klauwier - Lanius cristatus - Den Helder

Vaak duikt de Bruine Klauwier naar de grond om dan een regenworm te grazen te nemen, wat een scherpe blik!
Het wordt helemaal mooi als de Klauwier op een tak gaat zitten die door fotografen in de grond is gestoken. Zo staan we op een meter of 10 van deze zeer zeldzame vogel af.Op deze foto's zie je dat de Bruine Klauwier een Teek onder zijn rechter oog heeft


De Bruine Klauwier is zeer actief naar voedsel aan het zoeken en stoort zich totaal niet aan de aanwezige toeschouwers.
Geweldige vogel toch?

Telkens vangt de Bruine Klauwier regenwormen en soms een vliegend insect, Voedsel genoeg dus voor deze zeldzame soort.


Het Timor park in Den Helder


Dat was een mooie ontmoeting met deze zeer zeldzame klauwier die zich ook heel fraai liet fotograferen, dus schrok ik ook wel van een foto die een dag later werd gemaakt van deze vogel.
"klik hier"
Je ziet op die foto dat de Teek enorm is opgezwollen en de snavel onder het bloed zit (dit kan ook van een gevangen prooi zijn), maar de vogel maakt geen fitte indruk meer, en is ook tot nu toe niet meer gezien dus ik vrees voor het beestje. helaas gebeurt dit vaker met zeldzame dwaalgasten.

Best wel triest als je deze Klauwier een dag ervoor nog in een goede conditie hebt mogen bewonderen.

Bruine Klauwier - Lanius cristatus - Den Helder

4 opmerkingen:

 1. Hallo Bert,
  Stuk voor stuk allemaal prachtige foto,s Bert het was een hele rit maar ja het was het wel waard en bedankt daarvoor.
  En wat je schrijft over de conditie van de vogel denk ik idd dat zij het niet gered heeft gezien geen meldingen meer en de foto's de dag erna waren van een zieke vogel.
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  Het was niet naast de deur om deze vogel te bewonderen en weer 'n nieuwe soort.
  Ze staan er mooi op, ook lande ze vlak naast ons en we hebben ervan genoten van deze mooie vogel, ik hoop dat ze het gered heeft en is weggevlogen, maar ik heb ook mijn twijfels, in ieder geval 'n mooie serie.
  En ook bedankt voor het meerijden.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,
  een kans die je ook nog kon laten lopen. Ik vind het geweldig dat je er zoveel mooie foto's van hebt kunnen maken. Mooie details en ook mooi vrij met een heerlijk zachter achtergrond. Ik heb geen idee wat voor lens je hebt maar je kon deze mooie bruine klauwwier echt van mooi dichtbij (of mooi dichtbij halen) op de foto zetten. Zo'n kans krijg je niet vaak. Dit is genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Bert, heerlijk zo'n nieuwe soort en dan ook nog zo goed vastgelegd. Heb een beetje spijt dat ik zelf niet ben gegaan. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen