vrijdag 21 februari 2020

Januari vogels

Een overzicht van vogels die ik in Januari nog heb kunnen vastleggen. Werk en slecht weer liggen steeds vaker dwars.

Wel naar de Brouwersdam geweest om kustvogels te fotograferen, Er waren er die dag heel veel te zien, waaronder enkele IJseenden, een zeldzame Eendensoort in Nederland maar elk jaar hier bij de Brouwersdam wel te zien.IJseend - Clangula hyemalis - Brouwersdam


IJseend - Clangula hyemalis - Brouwersdam


Natuurlijk ook de Scholekster aanwezig, ondergewaardeerd maar gewoon een mooie vogel.

Scholekster - Haematopus ostralegus - Brouwersdam


Scholekster - Haematopus ostralegus - Brouwersdam


Een Geoorde Fuut in het winterkleed zwom ook voorbij, door velen beoordeeld als Kuifduiker.

Geoorde Fuut - Podiceps nigricollis - Brouwersdam


Geoorde Fuut - Podiceps nigricollis - Brouwersdam

Veel Middelste Zaagbekken waren op zee aan het ronddobberen, af en toe was er paniek en vlogen er vele naar een andere plek op zee.

Middelste Zaagbek - Mergus serrator - Brouwersdam
De meevliegende vogel rechtsonder is een vrouwtje Brilduiker


Middelste Zaagbek - Mergus serrator - Brouwersdam
Bovenin een mannetje Brilduiker


Ook nog even bij de Grote Trap van Oostvoorne geweest, heel bijzonder om te zien.
Op dit moment is deze nog steeds aanwezig daar, dus die heeft het naar zijn zin.

Grote Trap - Otis tarda - Polder Oostvoorne
De Grote Trap draagt een GPS zender.


Twee maal naar het Kraaienest bij de Lier gegaan voor de Kleine Zwanen, maar die waren iedere keer allemaal al gevlogen.
Wel liet een man Nonnetje zich heel mooi zien, ook super natuurlijk.

Nonnetje - Mergellus albellus - De Lier


Nonnetje - Mergellus albellus - De Lier


En ook een hele mooie Buizerd.

Buizerd - Buteo buteo - De Lier

In Vlaardingen heeft de bomenkap maffia weer flink huisgehouden. Een heel stuk bos langs de Vlaardingse Vaart is met de grond gelijk gemaakt.In dit stuk bos broedde onder andere Sperwer en Grote Bonte Specht, Ook een ransuil heeft vlak bij deze plaats meerdere jaren een nest gehad. Nu verrijzen op deze plek vier clubhuizen van de Scouting, kostenplaatje een dikke drie miljoen euro.


Vlaardingen is ooit in 2010 uitgeroepen tot de groenste stad van Europa, nu komen ze niet eens meer door de inschrijvingsronde, zoveel groen is er in 10 jaar tijd hier verdwenen.Ook nog naar het bouwterrein van de Blankenburgtunnel geweest om te kijken of de vernietiging van de Rietputten op schema ligt.


Het is nauwelijks voor te stellen dat hier de oorspronkelijke westelijke ingang van de Rietputten was waar ik zo vaak heb gelopen vroeg in de ochtend.


Gelukkig was er eind Januari ook nog iets moois te zien, in de Nieuwe Droogmaking bij Berkel waren een aantal Chileense Flamingo's neergestreken, super om te zien.

Chileense Flamingo - Phoenicopterus chilensis - Nieuwe Droogmaking


Bedankt voor het bezoeken van dit blog.


5 opmerkingen:

 1. Hallo Bert.
  Het is zeker de slechtste winter die ik heb meegemaakt, harde wind grijs en regen. Toch mooie opnames gemaakt bij de Brouwersdam zoals de IJseend die hebben we helaas niet gezien te ver weg, wel de Middelste Zaagbekken. ben ook 'n paar keer met de fiets naar het Kraaiennest geweest ook niks gezien. De Grote Trap ben ik nog niet geweest wel de Chileense Flamingo. Triest dat alles is weggekapt waar de Roofvogels broeden het is gewoon triest, wat blijft er nog van de natuur over.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo bert mooie diversiteit laat je hier weer prachtig zien. Ja, dat hakken kan ik eerlijk gezegd ook nooit begrijpen. Ik heb wel eens gelezen dat er verhoudingsgewijs meer bos verdwijnt in nede5rland dan in de Amezone...Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precioso reportaje, me han gustado mucho todas las fotos y en especial las del pato havelda (Clangula hyemalis), un ave muy rara y escasa en mi zona. Enhorabuena por las fotos, un abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,
  het weer is niet om over naar huis te schrijven maar ik denk dat menigeen dit weer meer dan zat is.
  Ik geniet van je foto's van de mooie ijseend, de geoorde fuut en de middelste zaagbek. De grote trap is echt een unieke ervaring om te zien en ook nog om die zo mooi te kunnen vastleggen. Van de flamingo word ik ook heel blij maar als ik dan die verwoestingen zie in de natuur dan word ik echt verdrietig.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bert,

  De Brouwersdam is een fijne plek om af en toe eens naar toe te gaan, het is van hieraf (zuid-oost Brabant) wat ver, maar toch kom ik wel enkele keren per jaar. Ik denk overigens dat ik er nagenoeg in dezelfde periode geweest ben als jij. Ook ik zag de ijseend, waar ik superblij mee was, en de geoorde futen en middelste zaagbekken. Vroeg me af of die grote trap gezenderd is, prachtige foto overigens. Wat een mazzel met dat nonnetje zeg, een vogel waar ik al jaren op hoop die eens mooi te kunnen fotograferen, is me tot nu toe niet gelukt. Jammer van die bomenkap zeg, de natuur delft altijd het onderspit als het op diverse belangen aan komt. Er klinkt enig cynisme in je opmerking over de Rietputten, en terecht, ook hier weer andere belangen, het is doodzonde van zo'n mooi gebied. Prachtige serie.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen