maandag 8 mei 2017

Prachtsoorten in de Eifel

Afgelopen week zijn ik en mijn vrouw een aantal dagen in de Duitse Eifel geweest. We zaten in een leuk hotel in het plaatsje Rohren, wat ligt op een kleine negen kilometer van Monschau. Het is maar net drie uur rijden vanaf Vlaardingen en je zit dan in een totaal andere omgeving.
Hoewel de weersvoorspelling niet gunstig was, toch de wandelschoenen en de Nikon camera mee. Als het maar droog is. In de buurt van Rohren stroomt de Rur, een op sommige plaatsen snelstromend riviertje. Hier hoopte ik op de Waterspreeuw en dat was al snel bingo!

Waterspreeuw - Cinclus cinclus - Rohren

Maar eerst zie ik een andere soort die ik nog nooit eerder zag. We zijn nog geen 15 minuten onderweg richting de bossen en we zien hoog in de lucht drie Rode Wouwen overvliegen, Drie stuks!! zo dan dat is al een lekkere binnenkomer.
Ondanks dat het grijs en somber weer is kan ik gelukkig toch deze bewijsplaatjes maken.

Rode Wouw - Milvus milvus - Rohren

Rode Wouw - Milvus milvus - Rohren

In de bossen stikt het van de vogels, Je hoort allerlei vogel geluiden door elkaar. De boomklever kon ik op de foto krijgen.

Boomklever - Sitta europaea - Rohren
 Net als de Glanskop, die zie je heel veel daar.

Glanskop - Poecile palustris - Rohren
Als we dan bij het riviertje Rur aankomen breekt de zon door en kijk ik natuurlijk meteen voor de waterspreeuw, deze is echter niet te zien. Nou ja een andere keer dan maar proberen op een andere plek. Wel zit er een paartje Grote Gele Kwikstaarten dat een nest met jongen heeft in een opening onder de brug.

Grote Gele kwikstaart - Motacilla cinerea - Rohren
Als we dan terug over de brug lopen zie ik ineens een Waterspreeuw op een kei in het riviertje zitten.
Yess Yess!!

Waterspreeuw - Cinclus cinclus - Rohren
Dat geeft een kick zo'n geweldige soort die ik nog niet eerder zag.

Hert bruggetje over het riviertje Rur, de biotoop van de Waterspreeuw.
Als we later op een uitzichtpunt ,een zogeheten Eifelblick, staan horen we in de diepte een ratelend geluid dat gemaakt wordt door een Lijster. Een Lijster die ratelt? Dat moet dan toch een Grote Lijster zijn?
De vogelgeluiden op de site van vogelbescherming biedt uitkomst. Inderdaad een Grote Lijster.
Weer een nieuwe soort voor mij.

Grote Lijster - Turdus viscivorus - Rohren
De volgende dag is het prachtig weer en besluiten we om naar het prachtige stadje Monschau te lopen.
Onderweg in de bossen hoor ik de kenmerkende roep van de Fluiter, maar om dit vogeltje vast te leggen is een enorme opgave. Geen moment zit dit vogeltje stil en is je dus telkens te vlug af.
Eén foto van de vele kan net.

Fluiter - Phylloscopus sibilatrix - Rohren
 Terwijl ik zo druk bezig ben met dit vogeltje worden we bespied vanuit het bos door een Ree.

Ree - Capreolus capreolus - Rohren

Monschau is een prachtig stadje dat wonderbaarlijk alle verwoestingen in het gebied tijdens de tweede wereldoorlog heeft doorstaan.
Als we de route terug naar het hotel lopen komen we weer over het bruggetje waar we de Waterspreeuw zagen. Als we daar zijn komt de Waterspreeuw aangevlogen. Wat een topper!

Waterspreeuw - Cinclus cinclus - Rohren
rustend op één poot.

Waterspreeuw - Cinclus cinclus - Rohren
Er komt zelfs een tweede Waterspreeuw ter plaatse, alleen die wordt meteen verjaagd door de eerste.
Zijn territorium, geen indringers!




Grote Gele kwikstaart - Motacilla cinerea - Rohren
Onder het bruggetje.
Ook komen we een Hazelworm tegen. Lijkt op een slang maar is een Hagedis zonder poten.

Hazelworm - Anguis fragilis - Rohren

Hazelworm - Anguis fragilis - Rohren
In de avond kwamen altijd de Kramsvogels in de buurt van het hotel.

Kramsvogel - Turdus pilaris - Rohren


De volgende dag gaan we naar de Dreiborner Hochfläche. Helaas is het nu echt heel grijs en somber weer en dat zal ook zo de hele dag blijven. Gelukkig is het in ieder geval wel droog weer.
Op de parkeerplaats zie ik alweer een nieuwe soort, De Geelgors!

Geelgors - Emberiza citrinella - Dreiborn
Niet eerder zag ik de Geelgors en dus al helemaal niet zo veel bij elkaar. Overal in het gebied rond het parkeertereintje hoor je de roep en zie je vaak een aantal exemplaren in de bomen zitten, waanzinnig!

Geelgors - Emberiza citrinella - Dreiborn

Geelgors - Emberiza citrinella - Dreiborn
De Fluiter kwam vandaag in de herkansing. In een bos hoor ik weer zijn roep en nu zit dit vogeltje in een boom wat betere kansen biedt.

Fluiter - Phylloscopus sibilatrix - Dreiborn

Fluiter - Phylloscopus sibilatrix - Dreiborn

Fluiter - Phylloscopus sibilatrix - Dreiborn

De Dreiborner Hochfläche is ook een perfecte biotoop voor de Veldleeuwerik. Als wij er lopen is er een waar concert van de Veldleeuwerik zang bezig. Wat een geluid! Overal zie je de Veldleeuwerik zijn baltsvlucht doen, en sommige gaan wel meer als honderd meter de hoogte in, een geweldig gezicht. Als ze dan landen verdwijnen ze uit het zicht in het hoge gras.

Veldleeuwerik - Alauda arvensis - Dreiborn

Veldleeuwerik - Alauda arvensis - Dreiborn

De Dreiborner Hochfläche

Zo hebben we in die dagen prachtige soorten gezien en voor mij ook soorten die ik niet eerder zag.
De Eifel is een zeer mooi gebied waar we zeker nog terug gaan komen.

Bedankt weer voor het lezen van dit blog.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Bert,
    Wat 'n soorten heb je daar gezien, daar in de Eifel, die Fluiter staat ook nog op mijn verlanglijstje en hij staat er mooi op.
    Waterspreeuw, Geelgors, Grote lijster, Glanskop, Veldleeuwerik en de Grote gele kwikstaart, alles mooi in beeld gebracht, toppi en 'n mooie serie.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi bert,
    werkelijk weer een hele mooie serie met een mooie varia aan vogels en vogeltjes. De rode Wouw is natuurlijk geweldig om te zien maar ook de Veldleeuwerik vind ik heel mooi vogeltje. Daarnaast een keur aan grote gele kwikstaart, geelgors etc etc. De waterspreeuw is ook al zon'n mooie verschijning. Ik hoop die ook ooit nog eens tegen te komen. Een heel mooi gebied de Eifel.

    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Bert,
    Nou Bert ik ben niet gauw jaloers maar dit keer wel wat een super tripje was dat zeg en wat een soorten(wist je dat?) prachtig die Waterpreeuw en de Rode Wouw wat mijn betreft een super blog (Het volgende tripje ga ik wel mee.)
    Gr Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Bert.
    Leuk verteld en mooie foto's. Wij zitten nu in de Eiffel, bij Bad Bertrich. Ik was ook een vogeltje aan het opzoeken die wij de hele tijd hoog zagen vliegen en hoorde kwetteren, om vervolgens in het gras weg te duiken. Een klein vogeltje, die hard fladdert met de vleugels. Ik kon het maar niet vinden, totdat ik op het eind van je blog las over de veldleeuwerik. Dat moet het vogeltje zijn. Bedankt voor he verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen