vrijdag 23 juni 2017

De Wielewaal en andere zomervogels in de Broekpolder

halverwege Juni had ik het geluk om weer een Wielewaal in de Broekpolder op de foto te krijgen.
De Wielewaal vind ik persoonlijk één van de mooiste vogels die in de zomer in Nederland voorkomt.
En zo dicht bij huis in de broekpolder is natuurlijk helemaal geweldig.

Wielewaal ♂ - Oriolus oriolus - BroekpolderEen prachtige vogel is de Wielewaal, maar ook mysterieus. Zelden laat hij zich zien en is heel schuw.
Meesters in het zichzelf verstoppen zijn ze. Ondanks de mooie gele kleur zie je hem vrijwel niet in de Populier zitten. En dan die roep!
De roep van de Wielewaal bezorgd mij nog steeds kippevel!

Het mannetje Wielewaal die je hier op de foto's ziet was druk met het vangen van insecten en gebruikte een kale struik soms als uitkijkpunt. Verscholen tussen de bomen en brandnetels kon ik deze foto's maken.

Wielewaal ♂ - Oriolus oriolus - Broekpolder
Een ander mannetje Wielewaal gebruikte hetzelfde terrein en ook een vrouwtje Wielewaal liet zich zo nu en dan zien, maar die zat telkens te ver weg.


Wielewaal ♂ - Oriolus oriolus - Broekpolder

Een andere zomervogel in de Broekpolder is de Koekoek, natuurlijk ook onmiskenbaar door zijn roep, hij zegt zijn eigen naam!

Koekoek ♂ - Cuculus canorus - Broekpolder

Deze Koekoek ging er even mooi voor zitten en liet zijn roep door de Broekpolder klinken.

Koekoek ♂ - Cuculus canorus - Broekpolder

Ook een mooie zomervogel in de Broekpolder is deze Zomertortel. De enigste duivensoort in Nederland die in de herfst richting Afrika wegtrekt.

Zomertortel - Streptopelia turtur - Broekpolder

Tijdens de voor en najaarstrek sneuvelen er door illegale jachtpartijen enorme aantallen Zomertortels.
Ook de Koekoek en de Wielewaal zijn hun leven door deze "helden" van jagers niet zeker tijdens de vogeltrek. Met name op Malta en Cyprus, eilanden die de trekvogels gebruiken als rustpunt tijdens hun trekroute worden ze zinloos afgeschoten.

Zomertortel - Streptopelia turtur - Broekpolder

Deze Zomertortel heeft in ieder geval de gevaarlijke voorjaarstrek overleefd en heeft zijn plek weer gevonden in de Broekpolder

Zomertortel - Streptopelia turtur - Broekpolder

bedankt voor het lezen van deze blog.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Bert ,
  Dat zijn nog eens drie soorten bij elkaar, prachtig die wielewaal in de top geen makkelijke jongen om te fotograferen maar het is je gelukt ,super gedaan !!
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert
  De eerste 2 foto's van de Wielewaal staan er mooi vrij op zo ook de koekoek, de Zomertortel ook mooi, 'n leuke onhandige plek zitten ze.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bert, je laat hier even achteloos foto's zien van de Wielewaal. Wow, super. Dat lukt bijna niemand in Nederland... en dan ook nog de Zomertortel en Koekoek! Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,
  dit zijn 3 vogels die ik zelf nog nimmer heb kunnen fotograferen. De Wielewaal is wel helemaal geweldig en die kon je ook nog prachtig op de foto krijgen. De koekoek is een lastige maar ook die heb je gaaf weten te platen en dan ook nog een zomertortel!!! Mijn complimenten voor deze prachtige serie met echt fraaie vogels.

  groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen