vrijdag 16 november 2018

Klapekster in de BroekpolderNa een afwezigheid van twee jaar werd er eindelijk weer een Klapekster in de Vlaardingse Broekpolder gemeld. Deze soort komt nu meestal vanuit Scandinavie naar het zuiden en een aantal blijft in Nederland overwinteren. Dus met een beetje geluk kiest deze Klapekster de Broekpolder uit als overwinterings gebied, Op dit moment zit de vogel er vanaf begin November, dus dat ziet er goed uit.

Klapekster - Lanius excubitor - Broekpolder
In Oktober 2011 werd de allereerste Klapekster voor dit gebied gemeld maar die bleef niet overwinteren. Dat gebeurde wel van Oktober 2013 tot en met Maart 2014 voor het eerst. De daaropvolgende twee jaar was het ook een vaste overwinteringsgast.
En nu dus waarschijnlijk weer. Het is een bijzondere soort die bij de familie van Klauwieren hoort.

Klapekster - Lanius excubitor - Broekpolder

Klapekster - Lanius excubitor - Broekpolder
De klapekster laat zich mooi bekijken en is actief op jacht naar prooien. ook heeft de vogel het even aan de stok met een Grote Bonte Specht.

De Klapekster heeft even ruzie met een Grote Bonte Specht.
 Het is best wel bijzonder deze soort op een niet al te groot gebied in de buurt van alle drukte.

Klapekster - Lanius excubitor - Broekpolder

Nu maar hopen dat deze vogel de Broekpolder een goede plek vind voor zijn overwintering en niet wordt verstoord. Het kan hier heel druk zijn met wandelaars, hardlopers ,survivalers, mountainbikers en wat al niet meer..

Klapekster - Lanius excubitor - BroekpolderBij toeval drukte ik af op het moment de de Klapekster een braakbal gaat uitspugen!

De Klapekster op het moment dat er een braakbal uit gaat.


Klapekster - Lanius excubitor - Broekpolder


Bedankt voor het bekijken van deze blog.....
3 opmerkingen:

 1. Wauw...... wat een gave serie zeg!
  De Klapekster heb ik zelf nog nooit in het echt gezien en ken deze dan ook alleen van foto's. Prachtig zoal je deze hebt gefotografeerd en dan ook nog met een braakbal. Echt super Bert!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  Hij heeft zijn plekje weer gevonden in de Broekpolder en niet ver fietsen van mij vandaan, heb ik hem ook kunnen bewonderen op 'n gepaste afstand op het grindpad waar wij ons hebben gehouden.
  Je hebt er hele mooie opnames van gemaakt en schitterend dat je net geklikt hebt met die braakbal.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,

  Wat een mooie serie, ben zelf gisteren ook gaan kijken en had ook het geluk om hem te zien. Hoop dat hij een tijdje in de Broekpolder blijft en niet verjaagd wordt door de belangstelling, zodat we langer van hem kunnen genieten?

  grt,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen