vrijdag 27 september 2019

Zeearend

Vorige week heb ik samen met Anjo een bezoek gebracht aan de Oostvaardersplassen. En Oostvaarders plassen is natuurlijk de Zeearend bekijken. Nu heb je daar een grote trefkans op Zeearenden die in het gebied rusten en op zoek zijn naar voedsel.
We gingen naar kijkhut de Schollevaar, een grote hut van twee verdiepingen met uitzicht over een flinke plas water.
De ingang van kijkhut de Schollevaar

Maar zoals in zoveel kijkhutten is ook deze flink gevuld met andere Zeearend liefhebbers en zijn alle plaatsen bezet met mensen die een batterij aan fotoapparatuur hebben neergezet.
We kunnen aan de zijkant in de hut nog staan maar hebben geen zicht op de Zeearend die ergens in een boom moet zitten.
Dan wordt er in de hut geroepen ''daar is tie'' en horen we een enorm salvo aan klik klak geluiden.
Er is een jonge Zeearend in het water geland maar voor ons nauwelijks te zien.
Tussen alle hoofden door kan ik een aantal foto's maken en moet nog oppassen dat onze plek niet meteen wordt ingenomen.

De jonge Zeearend zit op een behoorlijke afstand.Met de Nikon P1000 kan ik onder deze omstandigheden een aantal foto's maken.

Zeearend - Haliaeetus albicilla - Oostvaardersplassen
Dan opnieuw een langdurig salvo aan camerageluiden, de jonge Zeearend gaat blijkbaar in de vleugels en vliegt een rondje boven de plas, niet te zien voor ons.
Maar dan gebeurt er iets waar je natuurlijk op hoopt, de vogel besluit even een vliegshow te gaan doen precies aan onze kant, waanzinnig!
Nu is het mijn beurt om met de D500 een salvo aan foto's te maken en ik laat me niet verdringen.

Zeearend - Haliaeetus albicilla - Oostvaardersplassen
Fotograferen is hier nog flink lastig, door mijn lengte zit het luik niet bepaald op ooghoogte en moet ik half hangend door het luik richten.


 De Zeearend komt hier recht op me afgevlogen en lijkt te denken ( '' zal ik hem pakken die mafkees die met zijn lens door dat luik hangt '')


De vogel maakt een bocht ( gelukkig!) en wil dan in de boom landen die aan onze kant van de hut staat maar bedenkt zich dan.

Dan vliegt de Zeearend op een meter of 20 voorbij en vind het dan genoeg geweest en land voor ons uit het zicht in een boom. Wat een show!, wat een moment!

Zeearend - Haliaeetus albicilla - Oostvaardersplassen
Bedankt voor het bekijken van dit blog en voor de reacties op het vorige blogbericht ''Visarenden in de Broekpolder"


8 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,

  Wow wat een gave serie, je hebt ondanks de drukte in deze hut de zeearend goed te pakken zeg. Voor mij is de zeearend vogel nr 1 in mijn wensenlijst, dus deze hut ga ik zeker een keer bezoeken :)

  Grt,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een mooi blog met super foto's! Was een unieke ervaring deze grote zee arenden te mogen bewonderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,
  Wat 'n mooie serie van deze Zeearend en dan heb je toch nog geluk gehad dat hij naar de zijkant is gevlogen, het is 'n mooie soort. Kan je toch weer bij je lijst zetten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Unas fotos espectaculares del Haliaeetus albicilla en vuelo, son todas extraordinarias. Enhorabuena Bert, un abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, wat een gaaf blog. Geweldig om zo,n serie in Nederland te maken. Prachtige scherpte en zo dichtbij. Ben toch eigenlijk best wel een beetje jalours. Moet snel ook een keer die kant op. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bert,

  Wat fantastisch om dit mee te kunnen maken als een zeearend zo dichtbij komt. Ondanks je lengte en het feit dat je moest knokken voor een plekje heb je er hele mooie platen aan over gehouden. Knap dat je foto 12 toch scherp kreeg tussen die takken.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Bert,

  wat ontzettend gaaf zeg! Ik kom wel vaker in de OVP maar in de Schollevaar ben ik eigenlijk nog nooit geweest!!!! Ik geloof je direct als je zegt dat het daar een drukte van belang is en ik wist ook niet dat je daar zoveel zee arenden kon fotograferen!! Wat geweldig en wat een mooie platen kon je maken.
  Je openingsfoto steelt natuurlijk de show maar ik ben ook bij het zien van je andere foto's toch wel lichtelijk groen uitgeslagen!!!!!! Klasse.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige fotoserie van deze zeearend !

  Groeten
  Willem

  BeantwoordenVerwijderen