zondag 12 januari 2020

Ross' Gans in de Vockestaert

Op 23 December van het vorige jaar wordt er bij Delfgauw een Ross' Gans gezien en blijft daar tot 4  Januari, dan komt deze hele zeldzame Gans naar de polder noord Kethel. Deze soort heeft zijn broedgebied in noord Canada en overwinterd normaal gesproken in het zuiden van de VS en het noorden van Mexico. De Ross' Gans die nu dus bij Schiedam zit heeft geen kwekersringen om de poten dus een wilde herkomst ziet er goed uit. Maar de Comissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) zal hier een definitief oordeel over moeten geven.

De Ross' Gans blijft in de buurt van noord Kethel maar zit vaak ver weg in het weiland of langs de spoordijk. Als ik op 8 Januari in de supermarkt de boodschappen doe, krijg ik via de de appgroep een bericht van Karel Hoogteyling dat de Ross' Gans in de Vockestaert zit, de plaatsaanduiding die hij meestuurt biedt een hele goede kans om de Gans van dichtbij te kunnen zien. Thuis gekomen dus als een speer de spullen gepakt en naar de Vockestaert.

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert
Eenmaal op de plek aangekomen zie ik meteen de zeldzame Ross' Gans, op een afstand van ongeveer 25 meter zit de deze in een groep Grauwe Ganzen. Een geweldig gezicht, een kleine witte Gans met zwarte vleugelpunten tussen de Grijze grotere Grauwe.

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert
De lichtomstandigheden zijn niet echt optimaal, het is zeer grijs weer en heel even valt er wat miezer regen, maar dat mag de pret niet drukken als je op zo'n korte afstand sta van deze zeldzaamheid.

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert
Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert
Nooit eerder een  Ross' Gans gezien, werkelijk super om deze soort zo dichtbij te kunnen bekijken.

Het weiland in de Vockestaert waar de Ross' Gans zat.

Ross' Gans - Anser rossii - Vockestaert

Ross' Gans - Anser rossii - VockestaertIedereen bedankt voor het bekijken van dit blog en voor het plaatsen van een eventuele reactie.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  Goed dat je gegaan bent en het geluk dat hij dichtbij zat, je hebt er mooie opnames van gemaakt, dus die kan je ook weer aanvinken voor 'n nieuwe soort.
  Ben begin vorige week ook geweest maar toen zat hij ver weg, maar op 11 januari ben ik weer op de geweest toen waren er 'n aantal vogelaars ben toen weggegaan en later toen het rustig was kon ik hem ook van dichtbij fotograferen. Dus was het weer geniete en ook 'n nieuwe soort voor mij.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert, wat een geluk om hem zo dichtbij te fotograferen! Ben zelf minstens 6x geweest maar was steeds op het verkeerde moment of de verkeerde plek. Ben toch wel een tikkeltje jalours op deze opnamen. Ik heb nog geen betere gezien op waarneming.nl!! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Una especie muy rara, fantásticas fotos. Vert enhorabuena por las fotos, saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,
  wat een bijzondere gans om tegen te komen dan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van had gehoord maar al doende leert men :-) Ik kijk eigenlijk ook nooit op waarnemingen want als er al wat bijzonder is dan moet ik of werken of hij is al weg hihi.... Ik ben blij dat ik hem bij jou even goed kan bekijken.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bert,

  Wat een buitenkansje om zo'n zeldzaamheid te zien en te fotograferen. Ik zag hem staan op waarneming.nl maar het is wat ver van hier om er naar toe te rijden. Tof overigens dat jullie daar een app-groepje hebben dat elkaar waarschuwt als er wat te zien is. Hier in Brabant ervaar ik dat heel anders, daar wil iedereen zoveel mogelijk alles voor zichzelf houden. Prachtig gansje en prachtige foto's heb je er van gemaakt.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen