donderdag 20 juli 2017

Twee Zeldzaamheden

De Kwak van Alphen aan den Rijn was de tweede zeldzame soort in een week tijd die ik zag, met dank aan waarneming.nl. Twee mooie soorten, eentje zeer zeldzaam, de ander zeldzaam. En als je deze soorten nooit eerder hebt gezien is dat helemaal super.

Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den RijnDe zeer zeldzame soort betrof een Aziatische Goudplevier welke was waargenomen in de Biesbosch. Een dwaalgast voor Nederland.
Deze Plevier stelde ons geduld flink op de proef, toen ik en Loes daar aankwamen was de vogel uit beeld en natuurlijk weet niemand of de Aziaat nog terugkomt.

Het gebied waar we hoopte op de terugkeer van de Aziatische GoudplevierNa een flinke tijd wachten en wachten zakt de moed je toch wel in de schoenen, en we besloten dan maar om richting de nestplaats van de Visarend te gaan. Als we de spullen in de auto leggen roept er ineens iemand '' Ik heb hem!! " En inderdaad, door de scoop van een medevogelaar zie ik de Aziatische Goudplevier zitten. Wow wat een Beauty! Maar toen ik klaar stond om een bewijsfoto te maken was de vogel er alweer vandoor.
Later bleek de Aziaat een flink eind verder te zitten, we zagen heel wat mensen op de dijk met scoops staan. De afstand was echter veel te ver voor een foto. Dus we gokten er op dat de vogel terug zou komen bij ons stekkie, en dat gebeurde na flink wat geduld dus ook!!

Aziatische Goudplevier - Pluvialis fulva - Biesbosch
Eindelijk is die daar dan!Eindelijk laat de Aziatische Goudplevier zich goed zien en blijft ook een tijdje ter plaatse. De meeste mensen zijn ondertussen al vertrokken. Hoewel het licht verre van goed is voor foto's, is het een prachtig gezicht om deze zeer zeldzame vogel te kunnen zien.

Aziatische Goudplevier - Pluvialis fulva - BiesboschAziatische Goudplevier - Pluvialis fulva - Biesbosch

Aziatische Goudplevier - Pluvialis fulva - Biesbosch

Aziatische Goudplevier - Pluvialis fulva - Biesbosch


Na een tijdje vind de Aziatische Goudplevier het genoeg en vliegt weg naar een ander gebied. Het was een prachtige waarneming!
Hier nog een filmpje van deze bijzondere vogel.
De zeldzame soort betrof een Kwak die al een tijdje werd gezien bij Alphen aan den Rijn. Ook een soort die ik nog niet eerder had gezien, en de foto's op waarneming.nl waren veelbelovend dat deze zeldzame vogel goed te bekijken en te fotograferen zou zijn.
Al vrij snel komt de Kwak aangevlogen en land aan de oever van de brede sloot, Kijk dat is bingo!
Om even later nog dichterbij te komen om actief op vis te jagen!

Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den Rijn

Een bewoner had zelfs een boek neergezet om niet wetende passanten te laten zien waar al die mensen met een fotocamera nou naar zaten te loeren!De kwak geeft een mooie show weg in het vangen van vissen. De sloot is geheel bedekt met kroos maar toch weet de Kwak gewoon vissen uit het water te halen.

Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den Rijn

Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den Rijn

Filmpje van de Kwak zoekend naar prooi.


Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den Rijn

Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den Rijn


Kwak - Nycticorax nycticorax - Alphen aan den Rijn

Het waren mooie waarnemingen van deze bijzondere zeldzaamheden.
bedankt weer voor het bekijken van deze blog.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  Dat was genieten bij de Aziatische Goudplevier al moesten we er wel lang voor wachten en dat is beloont, bij de Kwak was het ook genieten en kwam er nog 'n 2 e er bij die weer verjaagd werd, je foto's en filmpjes staan er zeer mooi op.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert, ik kan me voorstellen dat je heel blij bent met je eerste waarneming van deze prachtige vogelsoorten. Als je ze dan ook nog zo goed kan fotograferen is dat helemaal top. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw!!!!!! Die Kwak vind ik echt helemaal geweldig Bert.
  En nog wel een volwassen exemplaar ook.
  Ik ga je een link van mij geven (wordt denk ik kopiƫren en plakken) want in 2014 kon ik een jonge kwak in de buurt van IJmuiden footgraferen en dat was zo gaaf. Ik hoop dat je die dan ook even gaat bekijken. http://helmanatuurfotos.blogspot.nl/2014/08/jonge-kwak-young-night-heron-nycticorax.html#comment-form

  Jou foto's zijn ook echt jaloersmakend en wat zijn ze mooi scherp zeg! Pracht van een vogel. Ook de Aziatische goudplevier mag er zijn. Je moet er even wat voor over hebben maar dan heb je ook zeker wat!!!! Werkelijk een fantastisch blog. Mijn complimenten.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja Bert 2 zeldzame soorten vastgelegd prachtige platen de Kwak springt er echt uit (en dat redelijk dicht bij huis)
  De filmpjes zijn ook leuk.
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen