zondag 22 december 2019

Broekpolder en Rietputten

De volgende foto's zijn van eind Oktober en November toen het in de Broekpolder nog wel eens mooi weer was,  ook een vrouwtje Roodborsttapuit liet zich van haar mooiste kant zien.

Roodborsttapuit - Saxicola rubicola - Broekpolder

Een Roodborsttapuit gaat er vrijwel altijd even voor zitten, zo ook deze mooie dame.

Roodborsttapuit - Saxicola rubicola - Broekpolder




Die zelfde dag scheerde er ook ineens een jonge Havik voorbij, Deze zag ik gelukkig aankomen zodat die kon worden vastgelegd.

Havik - Accipiter gentilis - Broekpolder

Havik - Accipiter gentilis - Broekpolder



Ook zo'n snelle, een Watersnip.

Watersnip - Gallinago gallinago - Broekpolder

En een echte wintergast, de Kramsvogel, een schitterende vogel.

Kramsvogel - Turdus pilaris - Broekpolder
op de achtergrond zie je een Koperwiek

Kramsvogel - Turdus pilaris - Broekpolder
Op de Vlaardingse Krabbeplas zwom enige tijd een kruising van waarschijnlijk een Brilduiker-Kokardezaagbek, heel apart om te zien.

Hybride Kokardezaagbek x Brilduiker - Krabbeplas
Maar de klapper  hier op de Krabbeplas was de Ringsnaveleend die werd ontdekt door iemand die op zoek was naar de gemixte Kokarde!

Ringsnaveleend - Aythya collaris - Krabbeplas
En Ben van den Broek ontdekte toen we op zoek waren naar de Ringsnaveleend een vrouwtje Zwarte Zee- eend, toch vrij bijzonder op een binnenplas.

Zwarte Zee-eend - Melanitta nigra - Krabbeplas
En er zwom ook nog een vrouwtje Topper eend, alles bij elkaar geen slechte score voor deze plas.

Topper - Aythya marila - Krabbeplas




Graspieper - Anthus pratensis - Broekpolder
Gaai - Garrulus glandarius - Broekpolder
En dan zie je ineens een Zeearend overvliegen! Wel ver weg vanaf waar ik stond, maar ik vind het te mooi om niet te plaatsen. zo vaak zie ik geen Zeearend boven de Broekpolder. Hoewel, dit is al mijn tweede hier!

Zeearend - Haliaeetus albicilla - Broekpolder


Grote Gele Kwikstaart - Motacilla cinerea - Broekpolder


En dan de Rietputten, in dit voorheen Eldorado van de Baardmannetjes wordt nu al anderhalf jaar lang gewerkt aan de Blankenburgtunnel die dwars door dit voorheen zo mooie stukje natuur gaat lopen. De Rietputten zijn op dit moment afgesloten om te betreden maar dat weerhoudt mij er niet van om de werkzaamheden vast te leggen.
Op de volgende foto zie je zowel links als rechts de gedempte plassen water, hier wordt ter compensatie in de toekomst nieuw riet aangeplant.


Waar het Blankenburgtrace gaat lopen zie je op de volgende foto. Hier zal na het slaan van damwanden de boel worden uitgegraven en komt er een 2x driebaans tunnelbak.

De volgende foto vind ik bijzonder. Hier zie je het oorspronkelijke noordwestelijke deel van de Rietputten. Nu is het afgesneden van de rest en is het een ontoegankelijk eiland geworden.

Toch zie je ondanks alle verstoringen nog Baardmannetjes in de Rietputten,  De kolonie is volgens mij wel een stuk minder groot geworden. Laten we hopen dat in de toekomst de Rietputten weer synoniem gaan staan voor Baardmannetjes.
  
Baardman - Panurus biarmicus - Rietputten

Torenvalk - Falco tinnunculus - Rietputten
Bovenop een bouwkraan van de Blankenburgtunnel

Rietgors - Emberiza schoeniclus - Rietputten


Ik wil iedereen die de afgelopen jaar Vlaardingse Vogels heeft bezocht bedanken voor de getoonde interesse en de gepubliceerde reacties.
Fijne feestdagen en een gezond vogelrijk 2020.



5 opmerkingen:

  1. Hoi Bert,

    De vluchtbeelden zijn prachtig en tof dat je de ringsnaveleend ook hebt kunnen vastleggen :) Al met al een mooie serie!

    Fijne feestdagen,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Bert,
    Ondanks het slechte weer en toch ook weer zo af en toe 'n mooie dag tussen door heb je toch mooie platen kunnen maken. De Havik vind ik fantastisch en staat er mooi scherp op. De Watersnip is 'n moeilijke vogel om te fotograferen in vlucht omdat ze zo snel zijn, maar toch heb je hem te pakken. De andere vluchtfoto's zijn ook mooi. Door het slechte weer ben ik niet gaan kijken voor de Ringsnaveleend, Topper en de Zwarte Zee-eend. verders 'n geslaagde blog. Zie je wel weer in het veld.
    Groetjes Loes.
    En jij ook Fijne Feestdagen en 'n goed vogeljaar in 2020, die we in gezondheid mogen beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo bert, mooi Blog met weer heel bijzondere soorten. De Havik staat er mooi op. Ook een goed vogeljaar toegewenst in 2020. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Bert,
    werkelijk een paradijs aan vogels in je blog :-)
    Prachtig om die vliegbeelden te zien van de jonge havik maar ook van de watersnip.
    Grappig dat je die Hybride Kokardezaagbek x Brilduiker kon footgraferen. Zoe zie je maar dat men in de natuur het soms ook niet zo nauw neemt hahahahaha.... pracutig om te zien dit. Dan ook nog een ringsnaveleend. Super om tegen te komen. Uiteraard zijn ook de andere vogels meer dan leuk en ik heb weer enorm genoten.
    Ik wens je ook gelijk een hele fijne jaarwisseling en een mooi en vooral veilig 2020. Dat we in dat nieuwe jaar weer van veel mooie (natuur) momenten mogen en kunnen genieten.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Bert,

    Een wat late reactie, maar daarom niet minder serieus. Je hebt een aantal soorten mooi vliegend kunnen vastleggen zoals de roodborsttapuit, de juveniele havik en de gaai. Ik weet uit ervaring hoe lastig dit is, maar ze zien er prima uit. Wat een fijne waarneming zeg die ringsnavel. Als ik een groepje kuifeenden zie let ik er altijd op, maar het geluk dat er eentje tussen zwom heb ik nog niet gehad. Erg jammer zeg dat ze zo'n mooi gebied als de Rietputten helemaal overhoop halen. Ik was er enkele jaren geleden eens voor de baardmannen, helaas toen niet gezien. Hopelijk blijven ze ook na zo'n rigoureuze aanpak terugkomen.
    Ik wens je een goed 2020 met veel mooie fotomomenten.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen