zaterdag 14 maart 2020

Kijkhut met twee soorten uitzicht

De eerste week van Maart waren er zomaar twee zonnige dagen, bizar om dit hier mede te delen maar wat een bagger winter hebben we achter de rug.
Zowel de eerste als tweede dag heb ik foto's gemaakt vanuit de vogelkijkhut bij de Rijsenplas welke ligt in de Aalkeetbuitenpolder.
Echter was dit op de tweede dag totaal anders dan de eerste, maar dat later.

De eerste dag was er genoeg te zien vanuit de hut, veel Smienten, Voorbij vliegende Ganzen, Slobeenden en Wintertalingen.
Het is weer even wennen,de laatste foto's waren in Januari.

Wintertaling - Anas crecca - Rijsenplas

Slobeend - Spatula clypeata - Rijsenplas


Achter de Rijsenplas in het weiland zit een flinke groep van Wulpen en Kieviten, Als twee Buizerds zich laten zien, gaat alles in de vleugels en beginnen ze aan een paar rondes paniekvliegen.

Wulpen, Kieviten en wat Spreeuwen, allemaal de lucht in voor de Buizerds.Wulp - Numenius arquata - Rijsenplas
 
Ook de brandganzen besluiten mee te gaan doen.

Brandgans - Branta leucopsis - Rijsenplas

Link en rechts bovenin zie je de twee Buizerds aan komen vliegen

Twee Buizerds die schrik aanjagen, werkelijk super als je dit staat te bekijken, een kippenvel moment.Buizerd - Buteo buteo - Rijsenplas

Een verassing was er thuis nog toen ik op een foto van de groep Kieviten die op de vlucht was voor de Buizerds een meevliegende Bonte Strandloper ontdekte, hier flink uitvergroot,


Een week later is het opnieuw een mooie dag en heb ik zowaar weer tijd om de camera mee te nemen, maar als ik de Broekpolder inloop hoor ik het al, het geschiet en geknal van jagers. Is het eindelijk mooi weer, zijn deze kneuzen er ook weer bij.
Hoe dichter ik bij de kijkhut kom, hoe harder de salvo's hagel uit die geweren. Er wordt geschoten in de Aalkeetbuitenpolder door zeven personen. Vanuit de kijkhut sta ik naar een slachtpartij te kijken.
Het contrast is enorm, ik probeer foto's te maken van al het moois wat voorbij komt en een paar honderd meter verder worden de Ganzen uit de lucht geschoten..
Waar ik een week geleden nog onder de indruk was van de jagende Buizerds, komt er nu alleen maar walging in me op, Misselijk makend is het wat ik hier zie!

Een aangeschoten Grote Canadese Gans leeft nog, het hoeft geen nadere toelichting wat hier gebeurt.


Is het weer een zeurende boer? die geen Ganzen wil op zijn toch al door de regen verzopen weiland, ik weet het niet.
Hoeveel Ganzen zullen er niet aangeschoten verder vliegen om ergens anders te creperen.

De ''helden'' gaan weer huiswaarts, om daar te vertellen hoe geweldig ze zijn geweest.


Er zullen er zijn die hier totaal anders over denken maar ik ga met een rot gevoel naar huis, dit was niet het vogel uurtje die ik me had voorgesteld met dit mooie weer.


Smient - Mareca penelope - Rijsenplas

Smient - Mareca penelope - RijsenplasWintertaling - Anas crecca - Rijsenplas

Bergeend - Tadorna tadorna - Rijsenplas
Slobeend - Spatula clypeata - Rijsenplas De kijkhut bij de Rijsenplas met uitzicht op de Aalkeetbuitenpolder

Het grootste slachtoffer van deze dag, de Grauwe Gans.

Grauwe Gans - Anser anserBedankt voor het bekijken van dit blog.


7 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  Datzelfde heb ik vorige week ook op dezelfde dag meegemaakt, dan draait je hart om, dat doen ze ook in het broedseizoen als er jonge Kieviten lopen, ze hebben overal schijt aan. heb dat vorige week al aan Boswachter Michiel doorgeven omdat ze in de Vockestaert ook zo te keer gingen, omdat hij 'n melding had gekregen. Maar je hebt mooie opnames gemaakt van al die vliegende vogels.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert,
  Verschrikkelijk dat je dit moet mee maken als je voor je hobby lekker rustig de natuur in gaat en het is te hopen dat dit soort zogenaamde jagers een keer per ongeluk in hun eigen domme rot kop schieten.
  P.s. De foto’s op je blog zijn prachtig.
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bert. ja we worden er niet vrolijker van wat er allemaal op jachtgebied gebeurt. Heel dubbel enerzijds genieten van de natuur en anderzijds de ergernis dat dit allemaal in de postzegellandtje kan. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,
  ben ik helemaal verrukt van al die vliegende vogels totdat ik dus die jagers voorbij zie komen. Slik!!! Wat een drama is dat toch. Ik snap dat sommige boeren de wanhoop nabij zijn maar ik vind dit nog steeds een wrede manier om vogels weg te krijgen :-(
  Van je andere beelden heb ik super genoten.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bert,

  Jammer dat je mooie blog en je foto uurtje ontsierd wordt door het gedrag van die klootzakken. Ik erger me daar ook altijd groen en geel aan, het staat wat mij betreft ook haaks op wij als natuurfotografen onder natuurbeleving verstaan. Ik kan een boek schrijven over wat ik met die lafaards tijdens mijn fotografie en natuurcarrière heb meegemaakt. Het heeft, althans hier, waar op reeën, konijnen enz. gejaagd wordt totaal niets met wildbeheer te maken, je mag tegenwoordig blij zijn als je hier nog een ree ziet, het is puur voor eigen genot (en vlees). Schitterend die jagende buizerds, dat is tenminste echte natuur, maar ook je vliegende smienten zijn prachtig.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je geduld is eindeloos als het om vogelen gaat 😁je teksten zijn prachtig te lezen. Trots op jou 💋 Anjo

  BeantwoordenVerwijderen