dinsdag 28 april 2020

Rietputten

Als je in de Rietputten de eerste Blauwborst hoort zingen weet je dat de lente echt begonnen is of in ieder geval er heel snel aan zit te komen. Zo rond half maart komen de eerste weer terug uit hun verre overwinteringsgebieden. Duizenden kilometers vliegen om in de Rietputten te zorgen voor nageslacht, heel erg fascinerend! Het is een mooie zang die ze laten horen en de eerste waarneming van het jaar die je doet van deze soort is altijd een feestje.

Blauwborst - Luscinia svecica


De Blauwborsten die aankomen in de Rietputten claimen meteen hun territorium en baltsen en zingen er op los. Super om te zien is de baltsvlucht, het snelle opstijgen en dan met gespreide vleugels en staart weer terug naar de grond.

Blauwborst - Luscinia svecica Ja het kan haast niet anders dan dat dit één van je favoriete zangvogel is, en het gaat goed in Nederland met de Blauwborst, Ze zijn zelfs van de Nederlandse rode lijst gehaald.
En ook in de gehavende Rietputten, zwaar lijdend onder de werkzaamheden van de Blankenburgtunnel zitten nu zeker zo'n 8 broedpaartjes.

Blauwborst - Luscinia svecica 

Blauwborst - Luscinia svecica 


De Blankenburgtunnel trekt een zware wissel over het gebied, hier zie je de bouwplaats vanaf het tijdelijke werkviaduct over de Maassluisedijk, het Blankenburgtrace snijdt dwars door de westelijke kant van de Rietputten.


De volgende foto laat de eerste geslagen damwanden zien, hier tussen wordt de boel uitgegraven en is straks iedereen blij met een zesbaans asfaltweg.


Gelukkig ook nog één van de vaste Rietputten bewoners kunnen vastleggen, Het Baardmannetje. De kolonie is een stuk kleiner geworden maar er zitten nog steeds exemplaren van deze geweldige soort.

Baardman - Panurus biarmicus

Baardman - Panurus biarmicus 

Baardman - Panurus biarmicus

Er waren eind maart een aantal Waterpiepers aanwezig , al in het mooie zomerkleed. Deze soort is nu vertrokken naar hun broedgebieden.

Waterpieper - Anthus spinoletta 

Waterpieper - Anthus spinoletta 
Maar de hoofdrol is weggelegd voor de Blauwborst, in deze periode de heerser van de Rietputten.

Blauwborst - Luscinia svecica 

Blauwborst - Luscinia svecica 

Blauwborst - Luscinia svecica 
Mooi om te zien waren twee Bruine Kiekendieven die bezig waren met het verzamelen van nestmateriaal. Op de achtergrond de bouwkranen van de Blankenburgtunnel.

Bruine Kiekendief - Circus aeruginosus

Bruine Kiekendief - Circus aeruginosus 

Bruine Kiekendief - Circus aeruginosus

 En deze Buizerd liet zich van zijn mooiste kant zien.

Buizerd - Buteo buteo 


In één van de gedempte meertjes stond nog een heel klein beetje water en dat trok deze fraaie Grutto aan. Ook de Kleine Plevier maakt hier graag gebruik van.

Grutto - Limosa limosa

Kleine Plevier - Charadrius dubius

Ik stond er helaas veel te ver vanaf, maar hier is het koppel Bruine Kiekendieven bezig met het verjagen van een indringer uit hun territorium. Wat een spektakel om te zien.

Iedereen bedankt voor het bekijken van dit blog en het plaatsen van een eventuele reactie, dat waardeer ik zeer.


5 opmerkingen:

 1. Ha Bert.
  Mooie serie van de Blauwborsten, geniet er ook zo van hun zang en baltsvluchten.
  Gelukkig zitten de Baardmannen er nog, dat ze wijd met hun pootjes op de rietstengel zitten. Gaaf ook weer dat de Bruine Kiekendieven daar hun nest maken. mooi die Kleine Plevier, heb ik nog niet gezien. Zag ook op waarneming de Cetti's zanger en Draaihals daar zat beide hebben heel vreemde kleuren. Sommige denken dat ze top fotografen zijn.
  Maar weer 'n mooie serie om van te genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert, gave serie foto's. Vooraal de baltsvlucht heel mooi gefotografeerd. Ja natuurlijk ook de baardmannen die er gelukkig nog zitten. Gedrag van vogels vastleggen is altijd waardevol. Prachtig hoor de Bruine kiekendieven. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,
  prachtig om deze blauwborst te zien. Ik heb hem alleen nog mar gehoord maar jij hebt er een fantastische serie van kunnen maken. De vliegbeelden van de blauwborst vind ik ook echt supermooi! Ook de bruine kiek en de buizerd staan er fraai op.
  Foto 9 met de baardman en zijn klassieke houding is werkelijk geweldig :-) Echt een geniet serie en heel mooi vereeuwigd.

  groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,

  Wat late reactie, maar toch. Je hebt nog een prachtige serie kunnen schieten in een gebied dat waarschijnlijk gaat verdwijnen, althans zijn natuurwaarde, eeuwig zonde. Ik was er slechts een keer en vond het een prachtig stukje natuur. Ja, zo gaat dat dan bij economische voorspoed (maar nu even niet) Mooie vliegbeelden heb je gemaakt van de blauwborst en de bruine kiekendief en de baardmannen waar het gebied bekend om staat mogen er ook zijn.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Bert
  sehr schöne Auswahl und tolle Qualität, die Flugfotos sind sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen