vrijdag 28 augustus 2020

La Palma


Begin Juli hebben we  het prachtige Canarische eiland La Palma bezocht. Het kon weer en het mocht weer. We waren vrijwel de eerste toeristen die hier kwamen na een wekenlange Lockdown op het eiland vanwege het Corona virus. Dit heeft de economie  en dan vooral de toeristensector op het eiland keihard geraakt. De eigenaresse van het vakantiehuis was dus maar al te blij dat we het niet hebben laten afweten.


Dit prachtige huis is gebouwd op flinke hoogte langs het diepe ravijn Barranco de Izcaqua, vlakbij het plaatsje Las Tricias. Vanaf het terras kijk je over de Atlantische oceaan en in een enorme diepte van het ravijn, werkelijk een schitterende locatie!
In het ravijn zag je heel vaak een koppeltje Canarische Torenvalken, een ondersoort van onze Hollandse Torenvalk, Het menu van deze Canarische Torenvalken bestond hoofdzakelijk uit Hagedissen.
Onze Huis Torenvalkjes
Hier in de buurt staat ook de oudste Drakenbloedboom van het eiland, vele honderden jaren oud.
Het sap van deze boom kleurt in het zonlicht rood, vandaar de naam Drakenbloedboom.

Een bezoek aan La Palma is natuurlijk ook een bezoek aan de hoogste berg Roque de los Muchasos, 2426 meter hoog. Hoewel een berg? Het is eigenlijk een enorme gedoofde vulkaan en overal zie je de sporen van dit voorbije natuurgeweld.


De volgende foto laat een stuk van de oude kraterrand zien, het komt nauwelijks over maar het is enorm!
Vanaf grote hoogte kijk je over de plaats Tazacorte.
Op de Roque de los Muchasos bevinden zich ook meerdere Astronomische observatoria, De sterrenhemel is dan ook wel magisch te noemen op dit eiland, In de nachtelijke uren zie je boven je het spektakel van de Melkweg! Niet eerder zagen we dit zo helder.

Bij de parkeerplaats zaten flink wat Raven, gewend aan de de toeristen die ze hier voorzien van allerlei snacks. Niet echt natuurlijk gedrag maar wel een buitenkans om een Raaf heel dichtbij te kunnen vastleggen..




Wel een mooie Canarische Torenvalk die over de parkeerplaats vloog kunnen vastleggen.




De Oostkust van het eiland is vaak bewolkt, dit komt door luchtstroom van de Atlantische Oceaan.


En natuurlijk ook op dit eiland aanwezig, de Kanaries. Schitterend vogeltje die je vooral veel op de landbouwveldjes zag. Ook bij ons huis zag je ze vaak.


De Kleine Zwartkop liet zich ook regelmatig zien vanaf het terras, deze had in de struiken onder ons huis zijn territorium.


Vaak kwamen bij ons op het terras de Alpenkraaien om te drinken uit de waterbak. Jammer genoeg gebeurde dit altijd wanneer er vol tegenlicht van de zon was. Maar altijd bijzonder om te zien De Alpenkraaien op de foto zijn Juveniel en dit jaar geboren in het ravijn. De snavel open omdat het bloedheet is..



Het Zon Terras van ons vakantie huis, hier lieten de Alpenkraaien zich vaak zien.

Binnen zag je in de late uren onze huis Gekko, een ideaal beestje, deze is constant op jacht naar muggen.   


De Grillige Vulkanische kust is prachtig om te zien, De stranden waren wel alleen te bereiken met een flinke afdaling. Onderweg naar beneden zijn er veel mooie  foto momenten. Alle stranden hebben zwart vulkanisch zand wat ze helemaal bijzonder maken.

Playa Nogales, aan de Oostkust van La Palma



Roque de Santo Domingo, bij de Noordkust

Roque de Las Tabaidas ook aan de Noordkust

Vanaf het terras van ons vakantiehuis zag je in de middag vaak de Alpenkraaien hun vliegshow geven boven het ravijn, wel jammer dat er dan vrijwel niet onder het tegenlicht was uit te komen.




Het was wel altijd een spektakel om te zien, soms waren het groepen van wel vijftig stuks.



Het diepe ravijn waar we vanaf ons terras uitzicht op hadden, het Barranco de Izcaqua

La Palma is ook bekend om zijn Laurierbossen welke zich in het noorden bevinden. Wij hebben een bezoek gebracht aan  La Zarza en Cubo de la Galga. In deze gebieden vind je adembenemend Laurierbos. Je waant je in een Tropisch Regenwoud



De Laurierduif en de Bolles Laurierduif is een Duivensoort die alleen op de Canarische eilanden voorkomt. Deze leeft ,hoe kan het ook anders, in de Laurierbossen. Maar deze soort is wat dat betreft net een Wielewaal, Je hoort ze wel maar je ziet ze zelden. Regelmatig hoorde je een exemplaar koeren, maar op wat vlugge vliegmomenten en vleugelgeklapper na lieten ze zich niet zien. Een foto was dus helaas kansloos. 

Wie wel op de foto wilde was de Canarische Vink, een ondersoort van onze Europese Vink , en hier op de eilanden anders van kleur, ook de snavel lijkt iets groter.  


Het maken van een zeiltocht is altijd geweldig, Vanaf de haven van Tazacorte vertrokken we voor een tocht langs de westkust van La Palma. Een echte zeevogel zagen we vanaf de boot, de Kuhls Pijlstormvogel, zie mijn vorige blog Kuhls Pijlstormvogel    




Even aangemeerd bij Poris de Candelaria, vroeger een Piraten dorp, nu wordt het bevolkt door Hippies.



Op zee kwamen we een aantal Atlantische gevlekte Dolfijnen tegen, jammer dat ze niet erg actief waren, vanuit de verte waren ze springend boven het water te zien, maar eenmaal met de boot in de buurt bleven ze veelal onder het wateroppervlak.





wie wel actief was , het Portugees oorlogschip. Vele tientallen dreven hier in dit gedeelte van de zee rond. Ze kunnen tentakels tot wel 50 meter onder water hebben die je echt niet wil aanraken.

 

Weer terug in ons vakantie huis en  een Kanarie liet zich weer mooi zien.


En een juveniele Zomertortel


In de avond lage bewolking die het ravijn in trekt.


Het uitzicht punt Mirador Montana de Matos steekt nog net boven de wolken uit




Playa del Callejoncito in de ochtendzon, het strand wat het dichts bij ons vakantiehuis was.

Schitterend rustig strand met het mooie zwarte zand.


Zie ook de hippiehuizen links tegen de rotswand.

De zonsondergang was vaak in de avond een belevenis waar je echt voor ging zitten, wat een pracht locatie om hier te zijn.



Een Monarchvlinder, deze soort zag je hier regelmatig.


Wat een top locatie , hier hoorde je alleen de Alpenkraaien en de bellen die de Geiten om hun nek hadden aan de overkant van het ravijn. Wat een rust!

Het vrouwtje Kleine Zwartkop, samen met het mannetje een koppeltje in de struiken onder ons huis.

Een Hagedis kijkt over de rand van het terras het ravijn in, niet bang voor de Canarische torenvalken

Eindelijk in de ochtend een drinkende Alpenkraai.




een snel overvliegende Slechtvalk, volop jagend op duiven in het ravijn.


Ons huisvrouwtje Canarische Torenvalk, Super om een koppeltje van deze Valken zo dicht bij je vakantie huis te hebben.



We hebben genoten van dit prachtige eiland, wat er na de Corona Lockdown weer langzaam bovenop zou komen.
Maar nu is alles daar weer anders.
Het RIVM besloot om ook door oplopende Corona besmettingen in Spanje de Canarische eilanden op oranje te zetten, wat weer een klap voor La Palma betekend.
En om het nog erger te maken brak er een enorme bosbrand uit op het eiland precies in de buurt waar wij onze fijne vakantie hadden beleefd, ruim 1200 hectare natuur is al verwoest door vuur en op dit moment nog steeds actief. Dit prachtige eiland verdient dit niet......




Bedankt voor het bekijken van dit lange Blog.


8 opmerkingen:

  1. Ben blij dat we dit hebben mogen zien. Wat een prachtig blog! Wil graag nog een keer terug om de rest van la palma te kunnen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bert,
    Maar dit is echt fantastisch. Wat een heerlijke blogpost met fantastische foto's.
    Je hebt al het moois van het eiland prachtig in beeld gebracht. Wat een mooie uitzichten met de bergen, stranden en wat mooi zijn die bijzondere bomen. Er is teveel om op te noemen, maar Bert ik geloof dat jij daar een hele fijne tijd hebt gehad. En dat uitzicht vanaf je zonterras en ook op foto 49, dat is toch te gek. Nou Bert, ook ik heb hier van genoten.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Bert.
    Jullie hebben niet te klagen en wat 'n uitzicht schitterend, dan nog die Alpenkraaien en Hagedis op je terras wat wil je nog meer. De Monarchvlinder staat er ook zo mooi op. Mooi dat je die Zomertortel voor je lens hebt gekregen zo ook de Kanarie, Kleine Zwartkop, Kuhls Pijlstormvogel, Raven en Vink.
    Ha ha, Ja dan denk ik oorlogsschip zie er geen maar dat is die lila vis neem ik aan! Ja die Dolfijnen, die werkten helaas niet mee dat is jammer, de natuurfoto's zijn ook schitterend. Heb genoten van deze blog

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Bert, wat een prachtige impressie van La Palma. Mooi Uitzicht vanaf je balcon. Je hebt mij ook mee laten genieten. Wat een geweldig eiland is La Palma. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Bert,
    wat een vreselijke mooie en variabele foto's.
    Ik was al aan het opsommen die vind ik mooi en die en die....en die.... maar daar ben ik mee gestopt want er kwamen nog veel meer mooie platen voorbij rollen.
    De serie van de valk is echt heel mooi maar ook de klein zwartkop of wat te denken van dat oorlogschip!!! Dat zijn foto's die echt super zijn en die niet iedereen zomaar even tegenkomt.
    Kanaries en zowaar ook nog een zomertortel zijn ook weer heel mooi. ik heb echt weer zitten genieten van deze soorten die ik niet zo gauw tegenkom *op de torenvalk na dan hihi.....*

    Groejtes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Bert,

    Leuke impressie van jullie fantastische vakantie op La Palma. Prachtig uitzicht hadden jullie daar, mooi stekkie. De vogelfoto's spreken mij erg aan zoals die van de kleine zwartkop, de alpenkraai en de torenvalk. Enkele van die inheemse kanaries zou ik vroeger als fervent kanariekweker wel gehad willen hebben om het oorspronkelijke in mijn bloedlijn terug te kweken.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prschtige fotos Bert en z'on mooi uitzicht. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha, wat leuk, bij het zoeken naar vogeltjes kom ik op dit blog, nog leuker we zitten nu in dat huisje. Na jaren elders gezeten te hebben, en wat helaas door die brand niet meer kan, nu op deze zeer goede vervangplek. De kraaien komen vaker, en heel veel duiven. Opvallend zonder herrie . Alle vogeltjes lijken hier te zingen. De andere genoemde zaken kunnen we alleen maar beamen. We komen zeker terug op dit mooie eiland en mogelijk ook deze plek.

    BeantwoordenVerwijderen