zaterdag 27 februari 2021

De Koning is terug


Van de week ben ik gaan kijken bij plas de Wollebrand bij Honselersdijk. Maar zoals de titel van dit blog doet vermoeden gaat het hier niet over Koning Alex, maar over die andere Koning die we in Nederland hebben, de Grutto, de Koning van de Nederlandse Weide. Een echte Oer Hollandse Weidevogel. Helemaal uit Afrika teruggekomen om hier samen met zijn Koningin voor nageslacht te zorgen. Alleen is zijn Koninkrijk in rap tempo kleiner aan het worden.

De Wollebrand  is een natuurlijke waterberging bedoeld om bij hevige regenval heel wat kubieke meters water in te kunnen lozen. Deze waterberging is nu een verzamelplaats geworden van Grutto's die net  terug uit Afrika het lage water gebruiken om uit te rusten en aan te vetten voor het komende broedseizoen bij ons in de polders.

De Griendplas Wollebrand bij Honselersdijk, je ziet de groep Grutto's al staan.

Ik telde een dikke tweehonderdzeventig Grutto's, iemand uit de buurt vertelde dat ze zich hier ieder jaar verzamelen. Ik had niet eerder van deze plas gehoord. 


Grutto - Limosa limosa

Er wordt vooral veel gepoetst, gedut, uitgesloofd en soms een beetje ruzie gemaakt in de groep. Soms lijkt een Grutto letterlijk uit de lucht te vallen om zich dan bij zijn soortgenoten toe te voegen.

Dat deze vogels er zojuist een reis van ruim 4000 kilometer uit west Afrika op hebben zitten fascineert mij enorm. Non stop een gevaarlijke vlucht uit Afrika, wat een prestatie van deze Grutto's. Logisch dat ze eerst op krachten moeten komen en ze maken dus dankbaar gebruik van dit aangelegde water.

Dan is er ineens paniek, misschien een roofvogel in de buurt? ,en gaat de hele groep in de vleugels, ik verwacht eigenlijk dat ze uit het gebied vliegen. maar ze vliegen een paar rondes en landen dan weer in het water. Het geeft mij de gelegenheid om ze even vliegend vast te leggen.
Als de groep weer tot rust is gekomen is er een ander moment wat je kippenvel bezorgd.
Uit ruim tweehonderd Grutto kelen klinkt het ''Wutto Wutto Wutto", een prachtig gehoor.
Dit geluid mag toch nooit verdwijnen in Nederland.
Het is sinds 2015 onze Nationale Vogel, en ik hoop dat een nieuwe regering straks er echt werk van gaat maken om deze prachtsoort niet voorgoed uit Nederland te laten vertrekken.


Bedankt voor het bekijken van dit blog en het plaatsen van een eventuele reactie.

8 opmerkingen:

 1. Hallo Bert.
  Ik wist niet dat jij het niet wist dat deze plas bestond, ik ga er elk jaar naar toe alleen jammer dat ze het riet niet meer maaien, dat is weer 'n aantal jaren dat je de vogels van dichtbij kon fotograferen, Ben van de week ook geweest toen waren 'n aantal Kluten aanwezig en Tureluurs.
  Het is weer fijn om het geluid te horen, daar wordt je weer vrolijk van. Mooie opnames vooral de vliegbeelden.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Bert,
  Beautiful photos of these wonderful bird. Nice area you have hear to watch waterbirds. I'm glad to notice that spring is coming !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw erg mooi geschreven en mooie foto's! Inderdaad verbazingwekkend dat deze vogel elk jaar weer duizenden kilometers afleggen . Zeer interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw erg mooi geschreven en mooie foto's! Inderdaad verbazingwekkend dat deze vogel elk jaar weer duizenden kilometers afleggen . Zeer interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi, ik ben benieuwd wanneer ik ze hier weer zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bert,

  Zo dat zijn er wel heel veel bij elkaar zo'n 270. Daar wordt je toch helemaal blij van als je dat ziet en hoort. Ik ben dan altijd benieuwd hoeveel jongen zo'n groep nou in totaal groot brengt. Ik vrees helaas weinig als ik hoor, lees en zie hoe slecht het met onze nationale vogel gaat. We mogen hopen dat het snel weer beter gaat met ze, het zou eeuwig zonde zijn als we deze prachtige vogel hier in het landschap moeten missen. Mooie serie.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Bert, weer een mooi Blog. Wat een fantastisch gezicht is dat om zo'n grote zwerm grutto's te zien en te fotograferen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Bert,
  ja geweldig hé dat ze er weer zijn :-)))))
  Ik zag ze ook al en hier zitten ze inmiddels ook alweer in de polder. Ik ben blij da ze terug zijn en ik hoop dat het dit jaar toch echt wat beter met de Grutto zal gaan!
  Leuk die foto's zo tussen het riet door maar ook de vliegbeelden vind ik echt heel stoer :-) Is weer genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen