zaterdag 8 mei 2021

Veldleeuwerik


Een aantal weken terug heb ik een gebied bezocht waar de Veldleeuwerik nog voorkomt. Ik wilde een poging doen om de baltsvlucht te fotograferen. het mannetje doet dit op een spectaculaire manier, hij stijgt dan op tot een hoogte van soms wel honderd meter en is dan luid zingend in de lucht te zien om dan langzaam weer naar de grond te komen. Dit alles om indruk te maken op een vrouwtje, super om te zien. Het gaat heel slecht met de Veldleeuwerik in Nederland, sinds 1960 zijn de aantallen hier met ruim 95% afgenomen, Bizar. De grootste oorzaak is de manier hoe we hier met de landbouw omgaan.


Als ik bij het gebied aankom hoor ik de eerste Veldleeuwerik al in de lucht zingen en in het weiland lopen diverse exemplaren. Het weer is wel bewolkt en somber, maar de kansen zijn er hier. Op een gunstige plek gaan staan en dan wachten op het spektakel wat kan gaan komen.  

Veldleeuwerik - alauda arvensis


Ja en dan klinkt er ineens een geluid in de lucht wat ik een Veldleeuwerik nog nooit heb horen maken. Het geluid van een drone. Een drone piloot laat zijn speeltje met duizelingwekkende snelheid allerlei capriolen uithalen precies boven het weiland waar ik sta. Logisch dat dus geen enkele Veldleeuwerik het luchtruim kiest voor een baltsvlucht. Met een virtual reality bril op zit deze Corona verveler zijn speeltje te besturen en geeft mij en de Veldleeuwerikken het nakijken. Ik besluit niet te wachten tot zijn batterijen op zijn en vertrek maar weer, zucht!!
Gelukig kom ik nog een Veldleeuwerik tegen die nog wel op de foto wilde.

 bedankt voor het bekijken van dit blog en het plaatsen van een eventuele reactie.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Bert.
  Mooi hè die Veldleeuwerik zoals hij de lucht in vliegt daar kan ik echt van genieten. Je kent me als zo'n gek met 'n drone daar zit ga ik erop af of ik bel de muis op (Boswachter) Maar er lopen meer van die gestoorde rond en dan nog in het broedseizoen. Mooie serie van de Veldleeuwerik.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert, mooi die veldleeuwerik. Hier zit hij ook soms. Jammer van die drone, het mag niet meer op veel plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bert, prachtig die veldleeuwerik. Ik krijg een beetje heimwee naar die goede oude tijd dat je op het platteland overal veldleeuweriken hoorde... Hopelijk wordt dat niet een nieuwe trent: Drone's. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Bert,

  Inderdaad gaat het helaas zeer slecht met de veldleeuwerik en de weidevogels in z'n algemeenheid. Je hebt ondanks de overlast van die luchtterrorist toch nog enkele leuke foto's kunnen maken. Het is triest, maar zelfs in gebieden waar het dan nog een beetje goed gaat met steeds zeldzamer wordende vogels komen tegenwoordig lui met hun speeltjes zich totaal niets aantrekkend of geen weet hebbend van natuurwaarde die ze verstoren. Ook natuurfotografen met hun drones maken zich helaas hieraan schuldig.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bert,

  alleen al het feit dat je een veldleeuwerik kon fotograferen is al een prachtig moment. Ik zie deze eigenlijk nooit maar weet wel dat ze opvliegen en weer "duiken". Helaas gaat het inderdaad niet zo goed met deze leuke soort en ik hoop toch echt dat er wat meer beleid komt om wat graslande vrij te houden voor deze vogels.
  Nu dan ook weer die drones die de boel aardig kunnen huishouden en dat is wel een schrikbeeld.
  Van je foto's heb ik in ieder geval genoten :-)

  Groetjes, helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bert,
  Had die kerel niet ergens anders kunnen gaan zitten. Maar goed, ieder zijn ding.
  Die veldleeuwerik heb je in ieder super mooi in beeld gekregen. Mooi laag standpunt ook. Top!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen