woensdag 29 september 2021

De Koereigers van Vlaardingen


 Dit blog maar eens nieuw leven inblazen, het is alweer even geleden dat er hier iets nieuws is te zien.

Ik doe dit met een Reigersoort die het afgelopen jaar hier vaak in de Broekpolder en omstreken te zien is geweest, de Koereiger. 

De Koereiger is een zeldzame verschijning in Nederland en dus was het niet verkeerd dat er zoveel hier even kwamen buurten. Zo was er al een exemplaar in de Broekpolder te zien vanaf 20 maart, en deze kreeg begin mei bezoek van vier van zijn soortgenoten. En het mooie was dat deze vier in het mooie zomerkleed waren.

Koereiger - Bubulcus ibis

In het winterkleed is het een witte Reiger om te zien, maar als deze soort het zomerkleed aan heeft dan is er een zalmkleurige borstvlek, kruin en rugstreep. Niet eerder zag ik ze zo mooi.De koereiger zoekt vaak zijn eten tussen de Koeien, door het lopen van de Koe komen er insecten, wormen, e.d. uit de grond en zijn dan een prooi voor de reiger.Ook vliegend waren deze exemplaren mooi vast te leggen, in de Broekpolder zochten ze de Schotse Hooglanders op.
Eind augustus worden er weer Koereigers gezien, een flinke groep die uit 14 stuks bestaat.

In september zijn hier nog 8 exemplaren van aanwezig en zijn deze bij de Rijsenplas te zien rustend in een boom.Als er dan een Bruine Kiekendief laag over komt vliegen gaan vijf van de acht Koereigers er vandoor, het geeft mij wel de gelegenheid om ze mooi in vlucht te kunnen vastleggen.


De Vlaardingse polders hebben het dit jaar goed gedaan voor de zeldzame Koereigers, zelfs nu wordt er nog wel eens een exemplaar hier gemeld.


Bedankt voor het bekijken van dit blog.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Bert.
  Schitterende opnames van de Koereigers, de eerste 2 foto's en vliegend staan er super op en ook dat ze bij de koeien staan daarom hun naam, is voor mij al weer 'n paar jaar terug ondanks dat het niet ver fietsen is. Genoten van je opnames.
  Zie wel weer in het veld.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  Mooie foto's van deze koereigers. Het zijn er aardig wat zo bij elkaar.
  Grappig om ze zo in het veld te zien bij de koeien. Daar danken ze natuurlijk ook hun naam aan.
  Zo alleen vliegend vind ik ook super mooi gefotografeerd. Dit zijn toch hele bijzondere vogels om zo te zien. Erg mooi gedaan Bert.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,

  Super om zoveel koereigers bij elkaar te zien en te fotograferen. Zo vaak zie je ze inderdaad niet in Nederland. De combinatie met de koeien vind ik de mooiste en dan met name nr. 2 maar ook vliegend nr. 8 heb je hem heel mooi op de plaat gezet. Zag er vorige maand ook een stuk of vier bij het Lauwersmeer, maar ze zaten nogal ver weg, helaas.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Bert, een mooie serie van een in Nederland best wel zeldzame soort. Vooral de vluchtopnamen vind ik heel mooi. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige fotos. 1 koereiger hier zien is al bijzonder. Die van mij hier stond zelfs op het nieuws. Maar zoveel nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje Bert,
  dit is toch ook om groen van uit te slaan!!!!!!
  Als ik al tijd heb om er even op uit te gaan zoek ik me suf naar een koereiger.
  Jij laat hier gewoon ff een hele groep zien. Wat fantastisch zeg!!
  Ik ben er niks niet jaloers op 🤢

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen