zondag 29 mei 2022

Broekpolder Visarend


 

Het is wel even geleden dat er hier iets nieuws te zien was, dus nu een blog van foto's die ik nog had liggen. Deze zijn vorig jaar Augustus gemaakt in de Vlaardingse Broekpolder toen er opnieuw een Visarend een dikke week aanwezig was. En dat biedt dan natuurlijk de mogelijkheid om deze super soort mooi van dichtbij te kunnen bekijken. Echter in tegenstelling tot eerdere jaren hadden veel meer mensen hetzelfde idee en trok er een flinke horde ''natuurfotografen" op uit. Dit is wel een trend van het laatste jaar. De tijd dat je ergens helemaal alleen naar iets bijzonders stond te kijken is toch wel voorgoed voorbij. Maar goed, ook tussen al die mensen is het geweldig om een soort  als een Visarend te kunnen zien.  

Visarend - Pandion haliaetus - Broekpolder


De Visarend zie je vaak boven het water speuren naar vis en is dan biddend te zien.


Alleen gebeurde dit vaak met de rug naar alle aanwezigen toe, maar het is super om te zien.
Een snelle duik naar beneden en plons! De Visarend verdwijnt helemaal onder water. Soms sta ik niet op te letten en is het moment alweer geweest (ai!), Echter heeft niemand tijdens al die duiken de Visarend met een prooi naar boven zien komen. Of er zit haast geen vis of deze jonge Visarend moet er nog in komen.
Zo af en toe geeft de Visarend een fraaie vliegshow voor alle aanwezigen.


En was er nog iets anders te zien tijdens het wachten op de Visarend? , Jazeker wel en ook niet de minste, Een langs vliegende Purperreiger is niet verkeerd, en ook een Grote Zilverreiger liet zich mooi vastleggen.

Purperreiger - Ardea purpurea - BroekpolderGrote Zilverreiger - Ardea alba - Broekpolder

En ook een Grote Zilverreiger met aan allebei de poten een ring, en een over het water vliegende Groenpoot Ruiter.


Groenpootruiter - Tringa nebularia - Broekpolder

En zowaar een overvliegende Wespendief! Ook een jonge Havik liet zich fraai bekijken.

Wespendief - Pernis apivorus - broekpolderHavik - Accipiter gentilis - Broekpolder

Maar de toegift was voor de Visarend, wat een geweldige rover is dat. Hopelijk blijft dit gebied aantrekkelijk voor deze soort voordat ze aan de lange reis naar de zuidelijke overwinteringsgebieden vertrekken.

Bedankt voor het bekijken van dit blog en het plaatsen van een eventuele reactie.


8 opmerkingen:

 1. Hoi Bert.
  Het is inderdaad lang geleden maar we hebben daar wel genoten en je hebt mooie vliegopnames gemaakt van de Visarend, Havik, Wespendief en de Purperreiger en het weer werkte ook mee. Het is geen slecht gebied bij ons, kom niet zoveel mensen tegen en weet de plekjes wel te vinden. Zie je wel weer in het veld.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  Wat een gave foto's!! Prachtig hoe je al deze vogels zo vliegend in beeld hebt gekregen. Foto 3 van die visarend is echt waanzinnig. Prachtig met die blauwe kleur van de lucht.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bert,

  Mooie serie van de visarend, zo'n kans krijg je niet zo gauw. En als je dan tijdens zo'n sessie als toegift ook een een wespendief en een havik kunt fotograferen kan je dag toch niet meer stuk. Ik vind trouwens je foto van de vliegende groenpoot een van de mooiste.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Bert, ja dat was een leuke periode in de Broekpolder... Mooie serie heb je gemaakt. dat er ook nog een aantal leuke soorten bijkomen zoals de wespendief , de havik en de purperreiger is leuk meegenomen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie fotos van de visarend, wespendief etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, had ik nog niet gelezen :) X Anjo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Great series Bert, and the osprey photos are high class.Greetings, Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie fotos. Alleen nog maar een visarend van ver zien overvliegen. Een wespendief nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen