vrijdag 27 januari 2017

Broekpolder en Vockestaert

Waterral - Rallus aquaticus - Vockestaert
In deze maand Januari werd het zomaar best wel winter.
Nachtvorst was er voor een periode van wel twee weken en er werd zelfs op de Vlaardingse Vaart door een enkele waaghals geschaatst.

Een dicht gevroren Vlaardingse Vaart.
Ook al het water in de Broekpolder is dicht gevroren en alle eenden verzamelen zich bij een laatste open stuk op het grote water.

Rond dit laatste open stuk water in de Broekpolder verzamelen zich Slobeenden, Wilde eenden, Tafeleenden, Pijlstaarten, Wintertalingen, Meerkoeten en een Dodaars.
Op een ander dichtgevroren gedeelte van de Broekpolder zie ik tussen de boomstammen die in het ijs staan wel een tiental Tjiftjafs zoeken naar iets eetbaars.

Tjiftjaf - Phylloscopus collybita - Broekpolder
Normaal trekken de Tjiftjafs richting het warme zuiden, Echter door de mildere Nederlandse winters blijft een steeds groter wordende groep hier overwinteren.
Tjiftjaf - Phylloscopus collybita - Broekpolder

Tjiftjaf - Phylloscopus collybita - Broekpolder
Als je de roep hoort van de Tjiftjaf weet je dat het voorjaar is begonnen. Nu waren ze natuurlijk nog stil.
Hopen dat deze in Vlaardingen overwinterende Tjiftjafs deze koude periode doorstaan.

Ook een Grote Gele Kwikstaart liep op het ijs.

Grote Gele Kwikstaart - Motacilla cinerea - Broekpolder


Waterpieper - Anthus spinoletta - Broekpolder
Ook deze Waterpieper mist het water.


Putter - Carduelis carduelis - Broekpolder
Warmt zich op in de winterzon.

Torenvalk ♀ - Falco tinnunculus - Broekpolder
De vorst periode heeft ook een voordeel.
Je kunt een watervogel zien die zich normaal altijd schuilhoudt, de Waterral.
Deze geheimzinnige watervogel laat zich alleen zien als er ijs ligt en er dus op uit moet om aan voedsel te komen.
Loes wist een prima locatie in de Vockestaert waar je zeker de Waterral kon zien.
Al heel snel komt er een Waterral langs het riet aangetippeld, prachtig om deze watervogel te bekijken die je normaal alleen kunt horen.

Waterral - Rallus aquaticus - Vockestaert

Waterral - Rallus aquaticus - Vockestaert
Waterral - Rallus aquaticus - Vockestaert


Een mooie verassing was deze dag een Velduil die terwijl we naar de Waterrallen staan te loeren zomaar achter ons langs komt vliegen en later zijn rustmoment op de grond neemt.

Velduil - Asio flammeus -Vockestaert
Ook zien we die dag een aantal Toendrarietganzen

Toendrarietgans - Anser serrirostris - Vockestaert

Roodborst - Erithacus rubecula - Vockestaert

22 januari krijg ik via de appgroep een bericht dat er een Roodhalsgans, een zeldzame voor Nederland, is gezien in een weiland tussen Vlaardingen en Schipluiden.
Ik ben echt net op tijd, na snel een paar foto's te hebben gemaakt vliegt de hele groep ganzen met daarin dus de Roodhalsgans op om veel verder weg weer te landen.

Roodhalsgans - Branta ruficollis - Schipluiden - Negenhuizen / Zouteveen

Deze bijzondere gans wil je toch vaker kunnen fotograferen dus twee dagen later opnieuw even kijken waar hij zich bevind, maar zie hem maar eens te vinden tussen duizend brandganzen.
Zover komt het echter niet omdat de plaatselijke boer het maar niets vind al die ganzen in zijn weiland en er dus met een quad motor een eind aan maakt.


Missie geslaagd voor de boer, daar gaan alle ganzen met waarschijnlijk de Roodhalsgans.

samen met Rob en Loes naar een locatie gegaan waar een Steenuil zit, en dat was prachtig. Niet eerder zag ik een Steenuil er zo mooi bijzitten.

Steenuil - Athene noctua - Schiedam Kethel
Steenuil - Athene noctua - Schiedam Kethelde IJsvogel heeft het zwaar met al dat bevroren water. Deze probeerde om nog visjes te vangen bij een wak. Loes maakt iedere dag het wak weer open. Top!! Gelukkig voor de IJsvogel lijkt de winter nu weer even voorbij in Nederland.

IJsvogel - Alcedo atthis - Schiedam

IJsvogel - Alcedo atthis - Schiedam
4 opmerkingen:

 1. Hoi Bert
  Het waren weer top dagen met de Roodhalsgans, Velduil, waterrallen en de IJsvogel en dat allemaal bij de Vockestaert en omgeving, helaas zijn de boeren niet zo begaan met de natuur, ook leuk de Grote gele kwikstaart en de Tjiftjaf op het ijs, weer 'n mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert, mooie serie. Grote diversiteit. Probeer dat maar eens bij elkaar te schieten... Heel goed gedaan. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie foto's Bert vooral de waterral en velduil zijn prachtig om te zien en te fotogaferen en dat heb je super gedaan ,en de eerste tegenlicht foto van de waterral vind heel apart een beetje mysterieus altijd wel leuk net iets anders Top.
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,
  dit is echt een prachtig en ook heel mooi variabel blog met veel vogels. Ik ben echt wel een beetje jaloers op dat mooie steenuiltje. Geweldig dat je zoveel ook de waterral en zelfs een velduil zag en kon vastleggen. Neem daarbij nog alle andere vogels zoals Tjiftjaf, putter, waterpieper, gele kwik en tal van andere prachtige vogels. Dit is echt weer genieten van alle vogels :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen