donderdag 5 januari 2017

IJs en Sneeuw - de Gorzen van de Kwade Hoek

Vandaag 5 januari ben ik met Loes, Wilma en Rob naar het gebied Kwade Hoek geweest.
Dit gebied ligt net na de Haringvlietsluizen en was voor mij het eerste bezoek.
Er werden daar al enige dagen IJsgorzen gezien, dus dit was ons doel.
De IJsgors komt normaal voor in het hoge noorden maar in de wintermaanden heb je kans om ze in groepjes aan te treffen langs de Nederlandse kust.

Kwade Hoek
Het is nog een flink eind lopen richting de IJsgorzen maar onderweg komen we langs een groepje Drieteenstrandlopers, en die had ik dus nog nooit eerder gezien. Dat is dus al een aardige binnenkomer.

Drieteenstrandloper - Calidris alba - Kwade Hoek


Drieteenstrandloper - Calidris alba - Kwade Hoek
Als we dan aankomen in het gedeelte waar de IJsgorzen zijn gezien is het even zoeken naar ze. Het zijn nogal schuwe vogels en ze weten zich goed te verstoppen. Toch zien we al snel een eerste exemplaar. Bingo!! Het nieuwe vogeljaar is al goed begonnen.

IJsgors - Calcarius lapponicus - Kwade HoekHet gekke is dat er tientallen IJsgorzen ter plaatse zijn maar je ze dus echt niet ziet zitten. Je oog moet er maar net op vallen. Soms sta je op nog geen twee meter afstand van een aantal IJsgorzen en zie je ze pas als ze opvliegen.

IJsgors - Calcarius lapponicus - Kwade Hoek


IJsgors - Calcarius lapponicus - Kwade Hoek


Er is een flinke groep van wel veertig IJsgorzen aanwezig en soms vliegen ze allemaal op om na een paar rondjes zich weer te verstoppen.

IJsgors - Calcarius lapponicus - Kwade Hoek


IJsgors - Calcarius lapponicus - Kwade Hoek
Zo dat is weer een soort die ik niet eerder gezien had, een hele mooie de IJsgors.

Maar er waren natuurlijk ook nog veel andere soorten aanwezig.

Graspieper - Anthus pratensis - Kwade HoekEen Strandplevier, deze soort had ik tot dan toe alleen op het Griekse eiland Corfu gezien.
Strandplevier - Charadrius alexandrinus - Kwade Hoek


Rob en Loes
op de achtergrond zie je de Haringvlietsluizen


Drieteenstrandloper - Calidris alba - Kwade Hoek
Die laat het zich smaken.
Oeverpieper - Anthus petrosus - Kwade Hoek
Deze Oeverpieper liet zich heel mooi zien.

Oeverpieper - Anthus petrosus - Kwade Hoek
Tussen de Kwade Hoek en de Maasvlakte is een zandbank en daar zitten flinke aantallen Zeehonden.Sneeuwgorzen waren ook gemeld bij de Kwade Hoek, ook toen wij er waren.
Onderweg terug richting auto toch maar eens kijken op waarneming.nl naar de laatste locatie.
Dat was dus in een gebied waar we nog niet waren geweest en daar stonden we gewoon vlakbij.
Ik besluit om  daar even te gaan kijken en lopend door een stukje water kom ik bij een duinenrand waar ze zijn gezien. terwijl ik daar sta zie ik twee vogels voor mij uit lopen, Sneeuwgorzen yess!! Deze dag kan niet meer stuk.
Sneeuwgors - Plectrophenax nivalis - Kwade HoekSneeuwgors - Plectrophenax nivalis - Kwade Hoek

Sneeuwgors - Plectrophenax nivalis - Kwade Hoek
Wat een schitterende vogels zijn de Sneeuwgorzen en veel minder schuw dan de IJsgorzen. Ook de Sneeuwgors is een vogel uit hoge noorderlijke streken maar in de wintermaanden op sommige plaatsen langs de Nederlandse kust te zien.

Sneeuwgors - Plectrophenax nivalis - Kwade Hoek

Sneeuwgors - Plectrophenax nivalis - Kwade Hoek
Terwijl we ons helemaal focussen op de twee Sneeuwgorzen valt het ons dus niet op dat er even verderop op het strand een flinke groep is geland, Oei!
Lang kunnen we daar niet van genieten want er komt een Valk over en de hele groep gaat er vandoor met de Roofvogel achter hun aan. Deze Valk heeft echter geen succes maar de grote groep Sneeuwgorzen zijn we kwijt. Maar wat een geluk dat we ze toch heel mooi hebben kunnen zien.

Sneeuwgors - Plectrophenax nivalis - Kwade Hoek

Een prachtig gebied is de Kwade Hoek waar ik zeker nog een keer terug kom.
Het was weer een topvogeldag met voor mij hele mooie nieuwe soorten.


4 opmerkingen:

 1. Hoi Bert
  Wat hebben we die dag genoten en ook nog eens mooi weer, na 'n lange wandeling de eerste Drieteenstrandloper gezien daarna de IJsgors gevonden die je er mooi op heb staan en dan nog de Strandplevier en Oeverpieper en Sneeuwgorzen hebben we toch 'n zeer geslaagde dag gehad met 'n paar nieuwe soorten in 2017, is 'n goed begin.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  je eerste foto is al prachtig om te zien. Mooi gebied en mooi uitzicht. Geweldig dat jullie de ijsgorzen konen footgraferen want zo vaak zie je deze inderdaad niet. De sneeuwgorzen zie je iets vaker maar ook dat zijn hele mooie vogeltjes. Leuke drie teentjes en ook nog een oeverpieper. Net wat Loes zegt: Een zeer geslaagde dag.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Bert het was een flink stukje lopen maar dat was het zeker waard je heb prachtige platen gemaakt vooral de sneeuwgorzen zijn super. (En bedankt voor meerijden )
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Rob, heel geslaagde opnamen laat je hier zien. Vooral de ijsgorzen zijn heel mooi (is mij nog niet gelukt!!). Gr. ben

  BeantwoordenVerwijderen