zaterdag 14 januari 2017

Oosterse Zwarte Roodstaart in Barendrecht

Op 14 Januari las ik op de site van waarneming.nl dat er een Oosterse Zwarte Roodstaart was gezien in een nieuwbouwwijk te Barendrecht. Deze vogel was al sinds 12 januari in de wijk aanwezig. De Oosterse Zwarte Roodstaart is een dwaalgast en zeer zeldzaam voor Nederland.
Na in de ochtend te hebben zitten twijfelen of ik daar een bezoek zou brengen, kwamen er steeds meer meldingen op waarneming.nl met mooie foto's. Ja deze kans moet je niet laten liggen dus in de middag samen met Loes en Rob op naar de Oostelijke Zwarte Roodstaart!

Oostelijke Zwarte Roodstaart - Phoenicurus ochruros phoenicuroides - Barendrecht


Als we op de plaats in Barendrecht aan komen zien we net een aantal andere vogelaars weggaan. De vogel was wel gezien maar was uit de wijk gevlogen en ergens geland achter een dijk met een oud boerderijtje, O jee! dat wordt zoeken. Na enige tijd besluiten we om te lopen om achter de boerderij te komen. Rob had gelukkig zijn telefoonnummer aan een aanwezige vogelaar gegeven zodat deze hem kon bellen als de vogel weer bij de wijk zou worden gezien. Eenmaal achter de boerderij gaat zijn telefoon, Yess!, de Oostelijke Zwarte Roodstaart zit op de plek waar we net waren weggegaan! 


De Oostelijke Zwarte Roodstaart zit onder een tuinvlonder langs een sloot en is daar op zijn gemak aan het rond scharrelen.Wat een geweldige vogel, hier is het net of hij een brommerhelmpje op heeft.

Na enige tijd vind de vogel het genoeg en vliegt op om een andere plaats op te zoeken, de eigenaar van de tuin was ook naar buiten gekomen (wat staan al die mensen nou foto's van mijn tuin te maken?) en liep over de vlonder waar de vogel onder zat. Dus afwachten of hij nog ergens zou opduiken.


terwijl de meeste vogelaars door de wijk lopen te zoeken staan ik , Rob en Loes te kletsen en zien we ineens de vogel naast ons op de grond landen, een bizar moment! 
Dan vliegt hij op om weer op een andere plaats te landen.


Het was een mooie middag zo met de Oosterse Zwarte Roodstaart. Een nieuwe zeer zeldzame soort voor mij.

5 opmerkingen:

 1. Prachtige serie foto's van deze zeldzame gast en zeker het moment dat die vlak voor ons land was super.
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert
  Weer 'n nieuwe soort voor ons in 2017, en je heb ze er mooi op staan hopelijk overleeft hij het.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wel jammer dat deze vogel voor veel c0 2 uitstoot zorgt.
  Slecht voor het (vogel)milieu

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt geweldig Bert!!!
  ik zag het op de tv en het is omdat ik moest werken maar ik zat me te verlekkeren aan dit vogeltje. Jij hebt er dan ook werkelijk hele mooie platen van kunnen maken. Zo'n kans moet je ook waarnemen en dat heb je ook heel goed benut.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen