donderdag 7 januari 2021

Hoek van Holland

 
Op de Noorderdam bij Hoek van Holland kun je in de herfst/winter heel eenvoudig soorten als Paarse Strandloper en Steenloper fotograferen. Hier een selectie van wat foto's die ik begin november 2020 op deze dam maakte. De foto hierboven laat een duttende Paarse Strandloper zien, een mooie paarse gloed is zichtbaar over de vleugelveren.

De Steenloper is nu helemaal in winterkleed en heeft het fraaie oranje verwisseld voor grijs.

Steenloper - Arenaria interpres

Steenloper - Arenaria interpres
Heel anders dan het zomerkleed op de volgende foto , begin september op dezelfde locatie gemaakt.

Steenloper - Arenaria interpres  
De Paarse Strandlopers zijn in grote aantallen aanwezig op de Noorderdam, de meeste zijn aan het dutten, maar altijd blijven ze waakzaam.

Paarse Strandloper - Calidris maritima


Even rekken en strekken..


En dan weer verder dutten,


Soms is er ineens zomaar paniek en gaat zo'n groep in de vleugels om een rondje te vliegen en dan weer te landen tussen de damblokken.
De vogels met de witte streep op de rug zijn Steenlopers.


Tussen de blokken liep ineens helemaal alleen een Drieteenstrandloper.

Drieteenstrandloper - Calidris alba


Ook een geringde Scholekster aanwezig, dit is BLB - OHB7, geringd als nestjong op 9-6-2018 in de Westwouderpolder te Noord Holland (ringgegevens gekregen via CR-Birding)
Altijd leuk om de geschiedenis van een geringde soort te weten.

Scholekster - Haematopus ostralegus


Steenloper - Arenaria interpres

In de vroege uren is het nog lekker rustig op de damMaar al snel wordt de dam overspoeld door Corona wandeltoerisme, tijd dus om de spullen in te pakken
en een andere keer terug te komen.


Bedankt voor het bekijken van dit blog.
7 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  Prachtige beelden. Mooi ook hoe je die steenlopers hebt gefotografeerd. Daar zitten hele mooie foto's bij. Zoals bv. 2, 3 en 14. Prachtig met die helder blauwe achtergronden.
  Grappig dat je gaar eigenlijk helemaal niet ver weg voor hoeft te zijn om deze foto's te kunnen maken.
  Leuk ook dat je al die wandelaars daar in beeld hebt gebracht.

  Ik wens je alle geluk en gezondheid voor dit nieuwe jaar.
  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle mensen die er lopen, zien deze mooie vogels niet eens. Maar ze zijn zo de moeite waard! Mooie foto's 👍

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Bert, leuke beelden van de starndlopers op de pier. Ook de wandelaars ben je niet vergeten. Daar trekken de vogels zich gelukkig niets van aan. Bijzonder die geringde Scholekster. Leuk om te weten waar de vogel is geringd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert.
  Tegenwoordig moet je er vroeg bij zijn om de drukte te vermijden. Je hebt toch wel leuke soorten kunnen scoren. Toch is het verschil te zien van de Steenlopers, de een heeft 'n winterkleed de ander heeft nog wat zomerveren. Het zijn echte slapers. Ook de Drieteenstrandloper staat er mooi op, en meer ringen hebben ze niet bij de Scholekster. Mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bert,

  Bij jouw eerste foto is duidelijk zichtbaar waarom deze vogel zo heet. Het zijn prachtige vogels die paarse strandlopers, ik zie ze alleen niet zo vaak helaas. Je laat heel mooi het verschil tussen het zomer- en winterkleed van de steenloper zien. Leuk gezien dat drieteentje onder dat oog. En wat een drukte zeg op die pier, daar heeft een vogelfotograaf dan niet meer zoveel te zoeken. Mooi begin van het nieuwe jaar ook al zijn de foto's dan al in 2020 gemaakt.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie fotos Bert. Ik vind het daar te ver lopen in Hoek van Holland. Nu ga ik altijd naar Rozenburg maar daar zie je minder steltlopers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Bert,
  je eerste foto is werkelijk een pracht exemplaar en je ziet gewoon het paars in het verenpak. Werkelijk een geweldige plaat maar ook foto 10 en 11 vind ik uitzonderlijk mooi en zoals foto 11 ontzettend leuk door die ring :-)))))
  ik word echt ongelukkig als ik al die wandelaars daar zie maar ja, wandelen is nog het enige wat we mogen!
  Prachtige serie foto's.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen