zaterdag 23 januari 2021

Jan van Gent


Naar de Nieuwe Stuifdijk op de Maasvlakte geweest om eens te kijken of het mij het zou lukken om Jan van Genten te zien en vooral vast te leggen, een soort die ik nog niet eerder gezien had. Er waren hier de afgelopen tijd waarnemingen van deze soort en na het bekijken van het blog van Ben van den Broek over deze vogel moest ik deze kans ook proberen te benutten. Het nadeel is alleen dat het deze dag allesbehalve goed weer is, het waait stevig op de dijk, het is koud en de lucht is vreselijk grauw en grijs, het is eigenlijk gewoon donker. Gelukkig blijft het wel droog.  

Jan van Gent - Morus bassanus

Een blik door de verrekijker levert meteen de eerste Jan van Gent op, zo die is binnen, de dag kan eigenlijk al niet meer stuk. Ze blijven ver op zee maar het is super om te zien, zo af en toe waagt er eentje zich iets dichterbij waar dan net een plaatje van te maken is.

Ondanks het grijze weer zijn wel Den Haag en Scheveningen te zien vanaf de Stuifdijk, op de volgende flink ingezoomde foto zie je de Pier van Scheveningen met het reuzenrad op de achtergrond.


Vanaf de Nieuwe Stuifdijk kijk je op de Noorderdam van Hoek van Holland en hier tussenin is de zogeheten Maasmond. De meeste Jan van Genten bevinden zich aan de noordkant van de dam. Dit zie je op de volgende foto met Den Haag op de achtergrond.


De groep Jan van Genten wordt eigenlijk steeds groter aan die kant en verplaatst zich langs de Noorderdam  richting Hoek van Holland. Ik sta dus eigenlijk helemaal verkeerd, Vanaf de Noorderdam en de Koningin Emma Boulevard moet dit super te zien zijn geweest.Als er dan twee boten door de Maasmond richting zee varen trekt dat blijkbaar zoveel vis aan, dat een enorme hoeveelheid Jan van Genten zijn te zien die wel een vis lusten.


Wat een spektakel! Vanaf de Stuifdijk sta ik er natuurlijk veel te ver af, de foto's zijn flink ingezoomd. Even twijfel ik of ik niet snel richting Hoek van Holland zou gaan, maar dat even snel is toch al gauw een uur rijden vanaf deze kant van de Maasvlakte. Toch hier maar blijven staan.

En het wachten wordt gelukkig beloond. Het is dan wel niet de enorme groep, maar zo af en toe vliegt er een Jan van Gent dicht langs de Nieuwe Stuifdijk.


Ondanks de flinke windkracht en het feit dat mijn handen al flink verkleumen is het genieten hier op de dijk, wat een machtige zeevogel is het toch!

Als er dan een enorm containerschip aankomt vol met goedkope Chinese spullen besluit ik om nog even te wachten maar een nieuwe invasie van Jan van Genten blijft uit. Wel komen er nog een aantal mooi langs de dijk gevlogen.
Het is ondertussen nog grauwer en donkerder geworden dat verder fotograferen haast geen zin meer heeft, het is mooi geweest zo. Een onvergetelijke ervaring rijker.

Bedankt voor het bekijken van dit blog en voor het eventueel achterlaten van een reactie.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Bert.
  Je hebt wel geluk gehad dat je ze kon fotograferen alleen jammer dat het weer niet meewerkte. Is voor mij al weer 'n paar jaar terug dat ik in Scheveningen was om ze te fotograferen. De laatste 2 foto's staan er toch mooi op ondanks het grauwe weer.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  Wat gaaf hoe je al deze gigantische Jan van Genten hebt weten te fotograferen.
  Wat een prachtige vogels zijn dat. Mooi zo met die gespreide vleugels.
  Niet normaal hoe vol dat grote containerschip ligt. En dan raar vinden dat ze onderweg weleens een paar van die dozen verliezen.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Ben, die zou ik ook nog eens graag zien. Maar ik ben altijd overal maar even dus het is dan geluk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Bert, fijn dat het gelukt is. De Jan van Gent is natuurlijk wel een iconische zeevogel die je gefotografeerd moet hebben. Vanaf het vast land vaak heel moeilijk maar dit is prima gelukt. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Bert,

  Zo wat een ervaring en belevenis zeg. Ik hoop elke keer als ik naar de Brouwersdam ga dat er eens eentje langs komt vliegen, maar helaas heb ik deze soort nog nooit gezien en gefotografeerd. Ondanks de afstand heb je er enkele prachtige platen van kunnen maken, vooral die laatste daar mag je met recht heel blij mee zijn.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bert,

  jammer dat het weer dan neit meewerkte maar je kon er toch behoorlijk foto's van maken. Alleen al het zien van een jan v Gent is al een beleving en als je ze dan ook nog kunt fotograferen kan de dag niet meer stuk.
  Ik ben hier met recht toch wel weer wat jaloers op hoor.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alweer een mooi blog! Jammer dat ik er niet bij kon zijn.

  BeantwoordenVerwijderen