zondag 11 april 2021

Blauwborst en Koereiger


Ze zijn weer terug uit het verre zuiden en zoeken hun broedgebieden in Nederland op, die geweldige Blauwborsten.  De exemplaren die hier op de foto staan zag ik in de Rietputten.

Blauwborst - Luscinia svecica
Nu claimen de mannetjes Blauwborsten hun territorium. Ze zingen en baltsen er op los. Als je weet hoe het gezang van dit kleine vogeltje klinkt herken je het meteen.


Hier wacht je op, het moment dat een Blauwborst een rietstengel uitkiest om zijn territorium te overzien. Dan is het raak klikken.
Het tapen van vogels oftewel het afspelen van de zang via een smartphone om de vogel naar je toe te lokken, moet je in het broedseizoen niet doen. En ik wil hier niet roomser dan de paus gaan spreken, ook ik bezondig mij er wel eens aan, maar tijdens het broedseizoen kan dit heel verstorend werken. De Blauwborst denkt dat er een indringer in zijn territorium zit en gaat onnodig energie verspillen om het terug te claimen of schiet ervan in de stress. Als iedereen die in de Rietputten komt met zijn smartphone gaat lopen zwaaien waaruit de zang van de Blauwborst klinkt, snap je wel dat zo'n vogeltje op een gegeven moment denkt wegwezen hier. Dit moet je niet willen. Op de volgende foto staat ook een persoon de Blauwborst te lokken.


Heb gewoon geduld en neem er de tijd voor, het moment voor een fraaie foto komt echt wel een keer. 
En er was ook in de Vlaardingse BroekPolder een Koereiger te zien. Deze voor Nederland zeldzame Reigersoort zoekt vaak voedsel tussen (hoe kan het ook anders met zo'n naam) de koeien. Wormen, Kevers en Insecten die door het lopen van de koe uit de grond omhoog komen zijn zo een makkelijke prooi. Ik zag hem (of haar) hier nog in het winterkleed tussen het hoge gras.

Koereiger - Bubulcus ibis
 
En de Koereiger heeft het prima naar zijn zin in de Broekpolder tussen de Schotse Hooglanders.
Ondanks de enorme Corona wandelstoet die dagelijks door het gebied heen trekt is de Koereiger op dit moment nog steeds te zien.Bedankt voor het bekijken van dit blog en het plaatsen van een eventuele reactie.10 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  Prachtige beelden. Super mooi hoe je deze fotogenieke blauwborst hebt weten te fotograferen. Die rietpluimen geven ook een mooi effect op deze kleurrijke vogel.
  Knap gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Bert, Oh that (Luscinia svecica) is one of the most beautiful birds there is I think.
  Have seen it twice here in my garden over the past 20 years or so. Waiting for it in May :))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie fotos Bert van de blauwborst en koereiger. Mijn 1e blauwborst moet ik nog steeds zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Bert, weer een mooie serie laat je hier zien. Een blauwborst fotograferen is altijd een hoogtepunt. Goed gedaan. De Koereiger in ons gebied is natuurlijk een buitenkans. Ook deze vogel weer prachtig gefotografeerd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Bert,

  Prachtig blog met twee hele mooie soorten. Van de blauwborst vind ik nr. 7, zingend en met gespreide staart de mooiste. Een pak van mijn hart overigens dat je aandacht besteedt aan het tapen, het is echt not-done, zeker in de broedtijd. Die figuur op de foto snapt er sowieso helemaal niets van met z'n witte kleding. Recent werd er overigens in een webinar door een gerenommeerd vogelfotograaf aangegeven dat hij er geen probleem van maakte om te tapen. Ik heb daar toch maar even op gereageerd. Mooi ook je koereiger, je moet geluk hebben als er eentje in de buurt blijft hangen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bert,

  ik ben echt niet niks jaloers (zei ze dapper) op je foto's van deze leuke blauwborst. Ook de koereiger (al eeuwen niet gezien) vind ik geweldig om tegen te komen bij je. Ik heb er zelf nog geen tijd voor (te druk op het werk en een onverwachte verhuizing van een zoon) maar.... dat geeft dan wel mooi de gelegenheid om hier weer even heerlijk te ontspannen en te genieten an de mooie foto's.
  Klasse!

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Bert.
  Heerlijk weer om de Blauwborst te horen zingen en mooie opnames met mooi licht. Staat er weer zo'n gek in 'n camouflagepak met zijn mobiel om die vogels te verstoren om moedeloos van te worden alleen voor 'n mooie plaat. Je Koereiger heb je er ook mooi op staan.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen