dinsdag 12 oktober 2021

Vockestaert en Kraaiennest


 Dit zijn nog foto's van april - mei van het afgelopen voorjaar toen er een aantal mooie dagen waren.

De foto's van het landschap zijn van de Holiƫrhoekse polder toen ik onderweg was naar de Vockestaert voor de weidevogels. Ze ligt er altijd zo mooi bij in de ochtendzon met de mist erboven.


Ook zonder mist natuurlijk prachtig.


In het plas dras gebied van de Vockestaert hoor je de Weidevogels tenminste nog roepen, zo hoort dat toch op veel meer plaatsen te zijn!

Groenpootruiter - Tringa nebularia


Grutto - Limosa limosa

Een Grutto en een Kievit broedend op een nest, zo willen we er in de polders veel meer zien toch?

Grutto - Limosa limosa


Kievit - vanellus vanellus


Twee soorten die op de rode lijst staan, de Gele Kwikstaart en de Grutto, Hier nog te zien.

Gele Kwikstaart - Motacilla flava
met
Grutto - Limosa limosa

Op de terugweg naar huis even afgestapt voor een Steenuitje die zich mooi liet bekijken. Gelukkig is dit als je er oog voor hebt allemaal nog te zien hier in de polder.

Steenuil - Athene noctua

Dan het Kraaiennest bij de Lier, een deel van dit gebied is omgetoverd tot vogelplas voor weidevogels en de resultaten zijn er meteen, o.a. Kluten hebben hier al gebroed.

Ook is er een Oeverzwaluwen wand geplaatst en een hek om de plas moet zwemmende honden tegenhouden voorzover dat mogelijk is, Helaas zijn er berichten dat mensen maling aan weidevogels hebben en toch honden daar laten zwemmen.Graspieper - Anthus pratensis


Kluut - Recurvirostra avosetta
Broedend op een nest

De wand voor de Oeverzwaluwen is ook meteen al een succes, er zitten volop nesten in.

Overzwaluw -Riparia riparia

Voor sommigen is het nooit dichtbij genoeg!


Visdief - Sterna hirundo

In dit gebied was ook een Bruine Kiekendief aan het jagen, ik denk dat weidevogelbeheer er niet blij mee is maar het is wel een machtig gezicht zo'n rover.

Bruine Kiekendief - Circus aeruginosus
Bedankt voor het bekijken van dit blog en voor het plaatsen van een eventuele reactie.
9 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  Dat zijn mooie foto's!! Prachtig dat landschap. Mooi met die mist ook.
  En wat een prachtige vogels. Die Grutto op foto 5 is erg mooi en ook die Graspieper vind ik erg mooi. Leuk dat nieuwsgierige koppie.
  En wat grappig dat je die zwaluwen bij die muur zo hebt weten te fotograferen. Want die vliegen razendsnel af en aan en lastig om te fotograferen. Mooie post weer Bert.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert.
  Wat hebben we 'n mooi gebiedje in onze omgeving waar altijd veel te beleven is.
  De eerste foto's met de mist staan er mooi op, dan in mijn gebiedje de Vockestaert is altijd wat te beleven en het (was) er meestal rustig, in het weekend is het niet leuk meer zo druk is het. Leuk die Grutto met die Gele Kwikstaart. Het Steenuiltje al 'n tijd niet meer gezien. Kraaiennest is 'n mooi gebied geworden, heb dat doorgegeven aan iemand wegens loslopende honden en er zijn toen borden geplaatst, maar die lui hebben er lak aan, Ook mooi die Bruine Kiek die daar gebroed hebben.
  Weer 'n mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Bert, Lovely images from a great area. Love your misty photos in the beginning but they all are great. Many species and to get the rapid swallows on picture is not easy !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bert,
  prachtig om te zien! Dat steenuiltje heeft sowieso mijn hart al gestolen hahahahaha.... maar foto 3 is er eentje om in te lijsten. Werkelijk prachtig. De mist geeft je foto's ook weer een extra sfeer. Je kon ook nog een groenpootruiter en andere steltlopers op het nest waarnemen.
  De foto's van de bruine kiekendief zijn ook helemaal super.
  Ik heb weer genoten bij je.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Bert,

  Mooi gebiedje daar, het is alleen jammer dat er zoveel moeite gedaan moet worden om iedereen daarvan te overtuigen en maatregelen genomen moeten worden om mensen en honden ver genoeg van deze kwetsbare natuur en vogels te houden. Mooie serie met de weidevogels in de hoofdrol en waarin het leuke steenuiltje ook nog een plaats krijgt.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Bert, mooi voorjaarsblog. Ik krijg nu alweer een beetje heimwee naar die tijd van het jaar. Prachtige serie. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie fotos. Wat is die steenuil prachtig. Die staat ook nog steeds op mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen