vrijdag 16 december 2016

Bombycilla garrulus - de Pestvogel

De Pestvogel is een vogel die tot de verbeelding spreekt.
In een bijgelovig verleden dacht men dat de vogel een brenger van onheil was, daarom ook de naam Pestvogel.
Ik vind het gewoon een schitterende vogel die ik heel graag een keer wilde zien.
Normaal gesproken komt deze vogel voor in het hoge noorden van Rusland en Scandinavie, maar in de winter heb je kans om hem ook in Nederland te bewonderen. Het ene jaar vaker dan het andere jaar, zo werden er vorig jaar nauwelijks Pestvogels gezien.
Dat is dit jaar wel anders en vanaf eind oktober stroomt het land vol Pestvogels, in sommige plaatsen worden grote groepen gezien. Een unieke kans dus om de Pestvogel te gaan zien en te fotograferen.

Pestvogel - Bombycilla garrulus - Serooskerke


In de buurt van Serooskerke in de provincie Zeeland werden eind oktober al enkele dagen twee Pestvogels gezien. Deze kans ging ik benutten en eenmaal ter plaatse zie ik meteen de twee Pestvogels in een boom zitten, Waanzinnig mooi!Voor het eerst zie ik Pestvogels en het is net zo mooi als toen ik voor het eerst de Wielewaal zag.
Wat een prachtvogels.

 Er breekt af en toe een waterig zonnetje door, dan is de Pestvogel op zijn mooist.

Kijk toch eens naar zijn gekleurde staart en vleugelpunten
Het is net of het erop is geschilderd.

Pestvogel - Bombycilla garrulus - Serooskerke
Let op dat witte streepje langs zijn oog, prachtig.
Ja dat was top in Zeeland, en als er op 7 november een flinke groep Pestvogels wordt gezien in Hellevoetsluis ga ik samen met Loes daar eens kijken.
Daar aangekomen zijn we net uit de auto als de hele groep er vandoor gaat. Een Pestvogel vliegt met een harde klap tegen het raam van een huis en zit daarna anderhalf uur lang bij te komen in het voortuintje. Eenmaal weer op krachten fladdert hij een boom in.

De Pestvogel die zit bij te komen van zijn vlucht tegen het raam.


De weggevlogen groep Pestvogels is daarna spoorloos en pas veel later komen maar enkele exemplaren terug.
Het is ook somber weer maar dat wordt vier dagen later ruimschoots goed gemaakt als ik en loes naar Voorburg gaan waar ook een grote groep Pestvogels zit,
Eindelijk zon en een strak blauwe lucht, onder deze omstandigheden zie je de Pestvogels op hun best.

Zo is het echt genieten van deze prachtige vogels die achter elkaar de bessen uit de bomen eten.


Ik heb genoten van deze schitterende vogels, jammer dat ze Vlaardingen niet uitkozen al zijn ze wel een keer overvliegend gezien.2 opmerkingen:

 1. Hoi Bert
  Mooie opnames, de eerste keer dat we gingen was het licht niet best maar 'n paar dagen later scheen de zon en konden we deze mooie soort fotograferen.
  Je heb er 'n mooie serie van gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert,
  werkelijk prachtig om deze pestvogels weer te zien. Ik zou er ook voor weg maar kreeg geen vrij. Toen ik wel vrij had was het én slecht weer én de vogels waren gevlogen. Jij laat hier een pracht van een serie zien zeg. Werkelijk een hele mooie vogel.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen