dinsdag 20 december 2016

Het Sperwer mannetje

Begin november zie ik in de Broekpolder een roofvogel in een boom zitten, Kijkend door de verrekijker zie ik een mannetje Sperwer die rustig zittend om zich heen kijkt.
Daar ga ik een foto van proberen te maken maar dan moet ik wel een flink stuk dichterbij zien te komen zonder gezien te worden. Ik had tot dan toe alleen Sperwervrouwtjes gezien dus dit was een unieke kans. Via een omweg kom ik al een stuk dichterbij. Hij zit er nog steeds.

Sperwer ♂ - Accipiter nisus - broekpolder


Maar dit is nog niet dichtbij genoeg. Ik sta achter een boom en om nu verder te komen zal de Sperwer mij kunnen zien. Heel voorzichtig loop ik naar de volgende boom, Hij blijft zitten Yess!Nu ga ik proberen om nog dichterbij te komen, Ik zie de Sperwer af en toe om zich heen kijken en verwacht eigenlijk dat hij er vandoor gaat maar toch blijft hij zitten, waanzinnig!


De Sperwer man heeft mij nog steeds niet door en zo kan ik een aantal mooie platen maken.Dan vind de Sperwer dat hij lang genoeg bekeken is en vliegt op uit de boom en gaat een honderd meter verderop opnieuw in een boom zitten. Geen pottenkijkers! Maar dit was een mooie ontmoeting met deze Sperwer.

Herfst in de Broekpolder.


Hier nog een aantal foto's uit november.

Gaai - Garrulus glandarius - Broekpolder
Die was bezig zijn wintervoorraad te verzamelen.De klapper van november was natuurlijk toen ik samen met Loes de zeldzame Dwerggors tegen kwam in de Rietputten, en we dat pas later door hadden toen we de Foto's op waarneming hadden gezet.

Dwerggors - Emberiza pusilla - RietputtenHet is tevens de eerste waargenomen Dwerggors ooit voor de Rietputten. Helaas is na onze waarneming de vogel tot nu toe niet meer teruggezien. Dat vlak hierna de paden in de Rietputten gemaaid en breder gemaakt zijn zal hier denk ik wel mee te maken hebben.

Dwerggors - Emberiza pusilla - Rietputten

Ook aanwezig diezelfde dag was een Buidelmees. Daar kon ik alleen in het tegenlicht een foto van maken. Loes kon wel een mooie foto maken.   Voor die foto klik hier.

Buidelmees - Remiz pendulinus - Rietputten

Kramsvogel - Turdus pilaris - Voorburg

Roodborst - Erithacus rubecula - RietputtenGroenling - Chloris chloris - Broekpolder
Torenvalk ♀ - Falco tinnunculus - Broekpolder
Staartmees - Aegithalos caudatus - Schiedam
Staartmees - Aegithalos caudatus - Schiedam

3 opmerkingen:

 1. Hoi Bert
  Je heb die Sperwer er mooi op staan dat is 'n geluk hebben dat je hem van dichtbij kon benaderen, met de Dwerggors stonden we te twijfelen maar weer 'n nieuwe soort, je Vlaamse gaai heb je er mooi vrij op staan, ook hebben we geluk met de Buidelmezen verder staan de andere vogels er mooi op.
  Groetjes Loes en ik zie weer in het veld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert,
  Super mooi die Sperwer en dat je zo dichtbij kon komen is wel een mooi moment normaal gesproken zijn ze van een km afstand al gevlogen.
  De plaat van de vlaamse gaai vind ik ook super.
  De dwerggors heb je ook deze zeldzame vogel.
  Prachtige reeks bij elkaar !
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,
  dit zijn weer hele mooie foto's van zowel het sperwer mannetje als de andere vogels. De Gaai had je ook mooi vrij in beeld en de waarneming van de Dwerggors is natuurlijk helemaal je van het!!! Prachtig om deze vogeltjes te zien zoals de roodborst, de kramsvogel, buidel en staartmees en de groenling. Foto 7 van het pad , de bladeren en de runderen is ook een prachtplaat.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen