dinsdag 13 december 2016

De GPS Lepelaar

Op 13 oktober zie ik vanaf het klokbekerpad in de broekpolder dat er twee lepelaars ter plaatse zijn in de grote plas. Het betreft een volwassen en een jonge Lepelaar. De volwassen vogel heeft ringen om zijn poten.
Lepelaar - Platalea leucorodia - Broekpolder
De Lepelaars foerageren door het water en hun kop gaat voortdurend van links naar rechts heen en weer om met hun aparte snavel naar voedsel te zoeken. Een mooi gezicht.
Het valt mij op dat op de rug van de geringde lepelaar er iets zwarts tussen zijn veren zit, een rechthoekig zwart kastje.
Dit kan haast niet anders dan een GPS zender zijn.

Hier zie je goed het zwarte kastje op zijn rug.
Nadat ik thuis deze Lepelaars op de site waarneming had ingevoerd kreeg ik een bevestiging dat het inderdaad om een GPS zender ging en het verzoek om de ringaflezing door te geven aan de werkgroep Lepelaar . Via de mail kreeg ik de volgende informatie.


De Lepelaar is als volwassen vogel op 30 april 2014 geringd en voorzien van GPS op Schiermonnikoog.
De Lepelaar heeft met zijn zender om al twee maal overwinterd in Marismas del Odiel, een natuurgebied in Spanje en 2083 kilometer ver van Schiermonnikoog.
In het voorjaar vliegt deze Lepelaar weer terug naar zijn broedgebied op Schiermonnikoog.

Toen ik dus de Lepelaar in de Broekpolder zag was hij onderweg naar Spanje en had in Vlaardingen even een tussenstop. Ik vind het heel boeiend dat men op deze manier de Lepelaar kan volgen en dat hij op zo'n reis vol gevaren telkens zowel overwinter als broedgebied weet terug te vinden.


goede reis Lepelaar.

4 opmerkingen:

 1. Dag Bert
  Met veel plezier volg ik je blog en interessante verhalen nu weer de GPS Lepelaar. Prachtige foto's zie ik oa van de Spechten De Hop en op de Maasvlakte. Voor mij nog een lange weg te gaan
  Succes
  Groeten
  Willem B

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert
  Mooi vastgelegd en goed gezien het kastje op zijn rug en dan nog zoveel ringen op de poten, en weer wachten op het voorjaar als ze weer terug komen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bert,
  dat is heel mooi dat je de ringgegevens door kon geven.
  Hier bij ons in de polder heb ik afgelopen zondag 3 juveniele lepelaars gefotografeerd die ook aan het foerageren waren. Een ring kon ik echter niet ontdekken. Ik denk dat deze vogels de trek gemist hebben.
  Prachtige en mooie heldere foto's overigens :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig verhaal goed gezien erg leuk dat lepelaars verslag en prachtig mooie foto's.
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen