dinsdag 27 december 2016

De Baardmannen van de Rietputten

In de Maand november en begin december heb ik een aantal keer de Rietputten bezocht om daar de Baardmannetjes te fotograferen. Vanaf november is de kans groot om ze goed te zien, ze gaan dan over van insecten naar zaden als voedsel en zijn dan regelmatig in rietpluimen te vinden. De eerste keer dat ik een baardmannetje zag was vorig jaar juni ook in de Rietputten. Ik stond op een meter of twee van een mannetje Baardman af en we stonden elkaar aan te kijken. Ik was te verbaasd om een foto te maken, wat een prachtige vogel met die zwarte punten aan beide kanten van zijn snavel.
Een enorme fotogenieke vogel.

Baardman ♂ Panurus biarmicus - Rietputten


Als je daar bent is het wachten totdat er een aantal niet te ver weg in de rietpluimen klimmen.
Soms komt er een groep van wel ruim tien stuks. Het geluid wat ze maken als ze aan komen vliegen is prachtig.


Man en Vrouw baardman.Rietputten

Als acrobaten bungelen de baardmannetjes aan de rietpluimen.
Het is een prachtig gezicht. En hoewel het vele riet het uitzicht vaak belemmerd blijf je fotograferen.
Het mooiste is als zowel het mannetje en het vrouwtje in dezelfde rietpluim zitten.


Baardman man

Baardman vrouwJe kunt er geen genoeg van krijgen, het is een schitterende vogel.
Het gebied Rietputten gaat als het aan de minister van verkeer en waterstaat ligt veranderen in een zesbaans asfaltweg. Een nachtmerrie en dus desastreus voor deze grootste kolonie Baardmannetjes in Zuid Holland die hun leefgebied vernietigd zien worden. Blijf nou toch eens met je handen af van het moois wat we nog hebben!Hoewel de plannen voor die vreselijke Blankenburgtunnel eigenlijk definitief zijn is er een zeer kleine kans dat er misschien wordt gekozen voor een variant waarbij de Rietputten worden gespaard.
Laten we blijven duimen dat dit unieke gebied behouden blijft voor de Blauwborsten ,Roerdompen, Waterrallen ,Cetti's zangers en die geweldige Baardmannetjes.


2 opmerkingen:

 1. Hoi Bert,
  dit zijn ook echt heler mooie vogeltjes die ik vorig jaar ook wilde gaan fotograferen. helaas was het toen van die dikke mist dat we daar waren en er was ook gelijk geen vogel te zien. Komt wel weer.
  Bij jou is het genieten van deze prachtige baardmannetjes waarvan de mannetjes ook echt heel mooi zijn (de meenste mannelijke in de vogelwereld). Ik heb echt zitten genieten van je foto's.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bert
  Ja de Rietputten is 'n mooi natuurgebied aan 'n variatie aan vogels, vooral de laatste keer met de Dwerggors en de Buidelmezen, maar vooral het gebied van de Baardmannetjes dat straks weer op de schop gaat voor 'n weg.
  Je heb de Baardmannetje er mooi op staan en het is daar altijd genieten.
  Wens jouen je familie 'n goede jaarwisseling en 'n gezond 2017.
  Groetjes Loes
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen